Телеком и синдикати: Отпремнине 900 евра по години

БЕОГРАД: Руководство и репрезентативни синдикати Телекома Србија потписали су данас Споразум о условима за добровољни одлазак запослених, за шта је обезбеђено 900 евра по години стажа. 
Telekom Srbije/A. Erski/Arhiva Dnevnika
Фото: Дневник/А. Ерски/Архива

Споразум су потписали генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк, извршни директор за људске ресурсе Драшко Марковић, председник Јединственог синдиката Телекома Србије Славољуб Кандић и председник Синдиката Телекома Србија Мирослав Јоксимовић.

Ћулибрк је након потписивања споразума изјавио да се протеклих година дешавају брзе технолошке промене, да се технолошки циклус у телекомуникацијама скратио на три до пет година, да се мењају пословни модели и да зато у "Телекому" постоје потребе за новим кадровима јер тржиште постаје све захтевније.

"Телеком Србија је данас компанија где је мање од један посто запослених млађе од 30 година. Скоро 50 процената запослених су људи старији од 50 година. Ако говоримо о технолошким променама и свему ономе што су изазови данашњег тржишта, потпуно је јасно да и Телеком Србија мора да занавља своје кадрове, да запошљава кадрове нових профила и да подмлади компанију", каже Ћулибрк. 

Зато, објашњава, са синдикатима је дефинисан оквир који омогућава људима да под добровољним и, како истиче, "заиста и финансијски одличним условима оду из компаније".

"Нама није циљ да отпуштамо и терамо људе из Телекома Србија јер причамо о људима који су цео свој радни век провели овде, него да оду под добровољним условима јер свакако интересовање у компанији постоји", каже Ћулибрк за Танјуг.

Навео је да ће запослени имати прилику да се јаве на конкурс који ће бити расписан у првом кварталу 2019. године.

Како би Телеком наставио да буде лидер на тржишту телекомуникација, додаје Ћулибрк, важно је подмладити кадар у компанији.

Председник Јединственог синдиката Телекома Србије Славољуб Кандић каже да је задовољан договорима и подсећа да је оптимизација и у погледу људских ресурса у овој компанији почела још 1997. године, када се Телеком одвојио од "Поште".

"Тада смо имали око 13.500 радника, данас је та цифра 7.500, што говори да се то радило и да је било основно опредељење синдиката, да људи из компаније могу да изађу само путем добровољног одласка или природним одливом, одласком у пензију", каже Кандић.

На документу који је данас потписан, објашњава, радило се годину дана.
"Са жељом да у разговорима са пословодством постигнемо што боље циљеве за запослене, односно, да створимо што већи простор, да што више људи који желе да добровољно оду из компаније то и ураде уз новчану накнаду".

Каже да споразум који је данас разматран у органима Синдиката, како на Управном одбору тако и на проширеном Управном одбору Јединственог синдиката Телекома Србије, и да је једногласно прихваћен.

"То говори да смо доста урадили у интересу људи, запослених, да су задовољни таквим предлогом", рекао је Кандић.

"Предвиђамо да ће добровољно да оде најмање око 1.000 људи. Очекујемо у другом делу, других 800, а који су планирани аутсорсингом", додао је председник Јединственог синдиката.

У овој другој групи, за коју је предвиђен аутсорсинг (прелазак у друга предузећа), биће такође омогућено да се под истим условима пријаве за доборовољни одлазак уз отпремнину од 900 евра.

"Отпремнина за добровољни одлазак је 900 евра нето по години стажа, и то је нешто што је заиста до сад најбоље од свих добровољних одлазака и што сматрамо да ће мотивисати људе да прихвате тај износ средстава".

Председник Синдиката Телекома Србија Мирослав Јоксимовић оценио је услове из споразума као најбоље у Србији, али и шире.

"Ми смо се трудили да направимо што боље услове и мислим да смо направили најбоље у Србији, а и шире, јер ни у ЕУ нису такви услови које смо успели да постигнемо", истакао је Јоксимовић.

Он подсећа да се често појављују лажне вести када је реч о теми добровољних одлазака из Телекома и објашњава да није реч о технолошким вишковима како се то често у јавности представља.

"По свим европским мерилима, немамо технолошки вишак, али имамо структуру запослених која сад има 49 година... неки старији људи не могу да се прилагоде технолошком напретку... Трудили смо се да добију оно што углавном могу да зараде до пензије јер су углавном у питању људи који су старији и који су ближе пензији", рекао је Јоксимовић.

Младе људе, каже, компанија не жели да изгуби јер, како објашњава, Телекому су потребни нови стручњаци.

Телеком планира да у првом кварталу следеће године распише конкурс за пријављивање за отпремнине, за шта су обезбеђена средства, а у трећем кварталу следеће године, након анализа које ће бити спроведене, постоји могућност да почне аутсорсовање око 800 радника који тренутно обављају техничке послове у компанији, попут одржавања објеката...

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести