У Београду почиње 28. Копаоник бизнис форум

БЕОГРАД: Копаоник бизнис форум у организацији Савеза економиста Србије почеће у Београду и трајаће до 27. маја, а главна тема овогодишњег форума, који се одржава у хибридном формату, биће "Свет после ковида 19 - нови извори раста у промењеним условима пословања".
k
Фото: Promo

На 28. КБФ - у биће укупно одржана 22 панела у београдском хотелу ''Метропол'', уз лимитран број учесника због епидемије корона вируса.

Новина у односу на све претходне јесте да ће здравствени панел бити одржан на почетку форума у намери да се истакне значај овог аспекта у борби против пандемије.

Предвиђено је учешће више од 130 панелиста, а омогућено је бесплатно праћење рада форума путем директних преноса преко Јутјуб платформе на сајту КБФ или апликације.

На самом догађају биће присутни сви модератори и панелисти, представници медија, као и ограничени број посетилаца, представника партнера и спонзора овог догађаја.

Форум ће и ове године бити својеврсна интерактивна платформа за размену мишљења, аргументовану, конструктивну расправу, уз сагледавање кључних економских, здравствених и друштвених изазова у периоду током и након пандемије корона вируса.

Организатори су најавили да ће на овогодишњем 28. КБФ-у водећи домаћи и инострани економски стручњаци највећу пажњу поклонити здравственим темама, стању у здравству у Србији током пандемије, научном напретку у здравству и његовом доприносу унапређењу квалитета персонализоване медицине у Србији.

Специјални гост форума биће Бранко Милановић, један од водећих савремених светских економиста, гостујући професор у Центру за постдипломске студије Универзитета града Њујорка (ЦУНY) и професор у Лондонској школи економије, који ће говорити о глобалним неједнакостима у условима ковида.

Учесници форума, који ће бити завршен обраћањем председнице Владе Ане Брнабић, биће готово сви председници привредних комора земаља Западног Балкана, амбасадори у Србији, као и регионални директори ЕИБ, ЕБРД, Светске банке и Међународног монетарног фонда.

Учествоваће и привредници из Србије и региона, из банкарског и осигуравајућег сектора, ИКТ сектора, сектора трговине, туризма, прерађивацжчке индустрије, енергетике, фармацеутске индустрије, представници јавних предузећа и локалне самоуправе, домаћи и страни економски теоретичари.

Први панел у понедељак, када је тзв. Нулти дан форума, биће посвећен економским прогнозама Западног Балкана у 2020. и 2021, затим ће бити одржан панел посвећен макроекономским кретањима у Србији, а предвиђен је и панел директора привредних комора у региону.

Планиран је и специјални догађај посвећен новим стартап предузећима и повратницима из иностранства под називом "Повратак у дигиталну Србију".

Првог дана форума у уторак, када је и званично отварање, предвиђено је обраћање гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић и министра финансија Синише Малог.

Биће организовани и традиционални панели повећени 4. индустријској револуцији, банкарству, осигурању, стању у Србији из угла домаћих и страних инвеститора, као и такозвани амбасадорски панел.

Други дан форума, у среду, посвећен је дометима структурних реформи, унапређењу услова пословања, стању у појединим привредним областима и секторима, а најављено је и учешће потпредседнице владе и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић.

Такође, биће речи и о паметној специјализацији, будућности образовања и његовом функционисању у периоду ковида, као и о томе и шта је потребно променити како би образовање и суштински био кључни фактор раста и развоја српске привреде.

Последњег дана форума у четвртак, предвиђена су два пленарна излагања министарке за државну управу и локалну самоуправу Марије Обрадовић и министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарије Кисић Тепавчевић.

Биће одржана четири панела и то о здравству и унапређењу персонализоване медицине у Србији, такозваном Хорека сектору који је био највише погођен у периоду ковида, као и о заштити животне средине.

Форум ће својим излагањем затворити премијерка Ана Брнабић.

Иначе, припремљена је специјална едиција "КБФ ривју" за коју поред домаћих аутора, учесника форума, пишу и говоре оснивач Давоса Клаус Шваб и потпредседници Европске комисије Маргарет Вестејџ и Жозеф Борељ, нобеолевци Жозеф Стиглиц, Мајкл Фелпс, Ангус Дитон и многи други, а да је урађена и специјална студија "Унапређење персонализоване медицине у Србији -изазови и шансе".

Партнер форума је компанија Мастеркард, генерални спонзор је НЛБ група, а медијски партнери Танјуг, НИН и Блиц.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести