У Панчево долазе још две компаније из аутоиндустрије

ПАНЧЕВО: Након покретања производње у немачкој компанији из области аутоиндустрије ЗФ у Панчеву, која се спрема за нова улагања у висини од 60 милиона евра, градоначелник Панчева Саша Павлов најављује долазак још два инвеститора из Немачке, крајем ове и почетком наредне године.
pancevo
Фото: Youtube Printscreen

Према речима градоначелника, ЗФ је у прву фазу инвестиције уложила 100 милиона евра и изградила фабрику за производњу ауто компоненти.

У наставку реализације друге фазе планира се проширење производње на додатних 30 хиљада квадратних метара и формирање развојно-истраживачког центра за шта би требало да се издвоји додатних 60 милиона евра.

"Претходних година главни предмет рада локалне самоуправе било је опремање Северне пословне зоне јер је наша процена била да ће то повећати конкурентност града Панчева за привлачење страних директних инвестиција, што се и остварило", каже Павлов за Тањуг.

Изградња развојно-истраживачког центра, гаранција је, према речима Павлова, да је компанија ЗФ дошла у нашу земљу како би развијала најасавременије процесе и дуго пословала у Србији.

Са инвеститором из Немачке тренутно се преговара, каже, о трећој фази инвестирања.

У прве две фазе ове инвестиције, биће запослено најмање хиљаду људи и то највише оних са средњом стручном спремом у производњи, док би неколико стотина високообразованих радника, посао могло да добије у истраживачком центру, о чему се још увек преговара.

Управо из тог разлога, наводи, Министарство образовања је дозволило отварање још једног разреда за мехатроничаре у Панчеву.

"Надам се да ћемо имати задовољство да саопштимо одлуку о доласку још једног инвеститора до краја ове године, а другу, већ почетком следеће", каже Павлов.

Напомиње да је реч о "озбиљним страним директним инвестицијама са великим нивоом улагања", али за сада, Павлов није могао да износи више детаља, осим да скрене пажњу да је реч о инвеститорима из Немачке. 

Поред ЗФ, плацеве у Северној пословној зони, Панчево је продало и домаћим привредницима, а градоначелник очекује да ће већ током пролећа они започети пословање. 

Градска власт, каже, спроводи активности на проширењу зоне за нових 25 хектара па би ова зона тако дошла до површине од близу 100 хектара. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести