У свету прете велики губици произвођача свежег воћа и поврћа

БУДИМПЕШТА: Организација за храну и пољопривреду УН (ФАО) упозорила је данас на потенцијално велике губитке произвођача воћа и поврћа у свету.
е
Фото: pixabay.com

Ограничење кретања, високи трошкови транспорта и затворена тржишта због пандемије ковид-19, урушили су ланце снабдевања свежим воћем и поврћем и довели до великих поремећаја у погледу тражње и цена, наводи се у саопштењу ФАО достављеном Танјугу.

Док цене неких производа скачу, посебно они за које се сматра да јачају имунитет попут лимуна и белог лука, друге драматично падају.

У земљама које немају довољно људи за бербу воћа или сакупљање поврћа на време, род може да иструне на њивама, а додатни губици прете произвођачима и у случају кашњења транспорта или истовара, јер су свежи производи брзо кварљива роба, предочава ФАО.

„Воће и поврће су подложни брзом кварењу и потребно је да што брже стигну на тржиште. Међутим, трговинске могућности су ограничене, јер се све у ланцу вредности урушило, тржишта су се затворила, земље су ограничиле прелазак граница, затвориле су се луке, порасли трошкови превоза и тако даље“, наводи економиста ФАО-а Андриј Јармак.

Додаје да је у овим бурним временима, приступ тржишним информацијама у реалном времену од пресудног значаја.

Стога су Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и ФАО појачали напоре на пружању актуелних података о кретањима на робним тржиштима путем широко коришћених платформи како би помогли воћарима и повртарима да се снађу у овој новој ситуацији.

Јармак је додао да је идеја да на овај начин "у највећој могућој мери ограничимо губитке који ће утицати на цео ланац снабдевања, а који ће вероватно бити значајни упркос нашим напорима", наводи се у саопштењу ФАО.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести