Успешно завршен ремонт у РТБ Бор

БОР: "Дуваљка је "срце" Сумпорне која "извуче" и пребаци у фабрику 155.000 кубика сумпор-диоксида на сат, од кога су до пре три године две трећине (100.000 кубика) ишле у ваздух  и тровале грађане, а само 50.000 кубика "превођено" је у сумпорну киселину.
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

"Сада се сва количина "преводи" у киселину и из ње у Прахову добија вештачко ђубриво", рекао је Танјугу генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски. 
"Успешно је завршен ремонт који се, иначе, ради једанпут годишње. Овог пута смо ремонтовали главну дуваљку у Фабрици сумпорне киселине. Ремонт су обавили наши људи, мајстори уз помоћ инструктора из "Сименс"-а", рекао је он.

Према његовим речима, ремонтом су припремљена постројења да наредних 12 месеци  ради без застоја, са временским искоришћењем преко 98 процената, и да могу изводити пројектоване параметре.

Он је честитао радницима, инжењерима, стручним људима и мајсторима  који су учествовали у ремонту и успели да га "скрате" за два дана - шест од предвиђених осам дана.
Челни човек комбината бакра је додао да је производња почела, постројење ради изузетно добро, пуним капацитетом, знатно боље него последњих неколико дана пре ремонта. 

Осим дуваљке, ремонтовани су сви пратећи објекти - флеш-пећ у Топионици (президан је сводни, кровни део), скрубер, "закрпљени" сви цевоводи који су се временом истрошили, што је и нормално јер фабрика ради годину дана, сви приступни прилази и одлазни путеви на самом постројењу, прегледане електроинсталације, све дотерано на полазне параметре и спремно за рад  наредне године. 

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести