Више топлана пословало с губитком

Број топлана које су прошле године пословале са губитком је порастао у односу на 2017, саопштено је на седници Управног одбора Пословног удружења “Топлане Србије”.
Grejanje  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Седница је одржана у Мултимедијалној сали Градске куће у Зрењанину, у присуству државног секретара Министарства рударства и енергетике Зорана Предића. Председник Пословног удружења “Топлане Србије” Дејан Стојановић је представио резултате рада овдашњих топлана, као и податке везане за грејну сезону 2018/2019. Било је речи и о потраживањима и дуговањима, о ценама топлотне енергије, као и о другим проблемима са којима се топлане у Србији суочавају.

Како је саопштено, од укупно 51 система даљинског грејања, који су доставили податке о резултатима пословања, 31 предузеће је исказало добит, а преосталих 20 је пословало са губитком.

„Овај податак делује забрињавајуће, узимајући у обзир пословне резултате за 2017. годину у којој је добит исказало 46, а губитак свега десет предузећа. Овакав резултат може бити изазван неблаговременим давањем сагласности локалних самоуправа на корекцију цена топлотне енергије, у складу са повећањем оправданих трошкова. Овакво поступање може у наредном периоду  довести до раскорака у приходима и трошковима система даљинског грејања и на тај начин угрозити сигурност снабдевања топлотном енергијом и одрживост система даљинског грејања на дужи рок“, саопштило је Пословно удружење „Топлане Србије“.

Што се тиче цене грејања за наредну грејну сезону, речено је да је креирање цена у надлежности градских топлана и локалних самоуправа. Градске топлане, уколико размишљају о корекцији цена, образложен предлог морају доставити до 1. септембра, а коначну одлуку доноси Градско веће.

        Ж. Б.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести