Влада Србије предвидела додатну подршку угроженим секторима

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је данас регулаторни оквир за додатну подршку привредним субјектима у туризму, угоститељству и путничком саобраћају, секторима који су посебно угрожени пандемијом корона вируса.
vlada
Фото: Tanjug

Реч је о додатној подршци кроз повољне кредите Фонда за развој са продуженим роком отплате дужим грејс периодом, који ће им омогућити већу ликвидност и ефикасније пословање.

Тако ће привредним субјектима из тих области бити омогућено добијање кредита Фонда за развој за текућу ликвидност и обртна средства под измењеним условима, који подразумевају рок отплате до пет година који укључује грејс период до две године.

Како је саопштило Министарство финансија, укупно трајање кредита је до 24 месеца грејса и до 36 месеци отплате, уз каматну стопу од један проценат на годишњем нивоу.

Такође, кредити се одобравају и враћају у динарима, а максималан износ кредита за предузетнике и микро правна лица је до 20 млиона динара, за мала правна лица до 80 милиона динара и за средња правна лица до 180 милиона динара.

Највиши износ одобреног кредита може бити до 80 одсто остварених пословних прихода по последњем предатом финансијском извештају.

Министар финансија Синиша Мали је подсетио да привредни субјекти из тих сектора већ користе економске мере које је Влада донела, а које се односе на одлагање пореза и доприноса на зараде и на исплату три минималне зараде.

„Ово је додатна подршка за посебно угрожене секторе, којом ће они добити већу ликвидност, и самим тим ће моћи да ефикасније послују. Разумевајући природу пословања у тим секторима, и у разговору са њима, дошли смо до закључка да је најважније да се продужи рок отплате кредита и да имају дужи грејс период, како би имали више времена да стабилизују своје пословање”, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Циљ је, напомиње Мали, што брже покретање привредне активности и оцењује да се у томе успело, јер је, додаје, Србија већ отворила своју економију, пре других земаља.

Мали каже да је држава већ исплатила и прву минималну зараду, коју су добили и запослени у овим секторима, а други минималац ће бити исплаћен већ почетком јуна.

Министар привреде Горан Кнежевић је истакао да је тешко поуздано оценити утицај корона вируса на привреду Србије, али да је сасвим сигурно да су на највећем удару били област туризма, угоститељства и путничког саобраћаја.

„Зато ћемо, као што смо и обећали, и на овај начин помоћи представницима тих сектора како би одржали ликвидност и што брже се вратили у привредне токове. Водили смо рачуна да максимално релаксирамо услове како би, уз нашу подршку, у што краћем року превазишли последице изазване пандемијом корона вируса”, каже Кнежевић.

Тиме је, наглашава, још једном показано да је Србија јака, са стабилном економијом, која озбиљним мерама помаже привреди.

Кнежевић и Мали су закључили да је Влада Србије ефикасно и брзо реаговала у новонасталој економској ситуацији, која је изазвана пандемијом вируса КОВИД-19, као и да се показало да привредници и грађани могу да се ослоне на државу у сваком тренутку.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести