Воденице поточаре као део туристичке понуде

БЕОГРАД: Министарство за бригу о селу осим програма обнове задругарства и доделе празних сеоских кућа, припрема и нови програм покретања привредних активности на селу, као што су стари занати попут воденичарства, о чему је ресорни министар Милан Кркобабић разговарао са представницима Друштва воденичара Србије.
v
Фото: mbs.gov.rs

Он је на сасатнку у Кумовој воденици у Лајковачком селу Маркова црква истакао да је обнова и стављање у функцију старих воденица у Србији вишеструко користан пројекат.

Воденице поточаре као особен део материјалне културе Србије, поред егзистенцијалног, имају и историјски и социјално-друштвени значај. Оне данас могу да имају велики значај у оквиру сеоског туризма, рекао је Кркобабић и додао да су посебно пожељне за мељаву житарица јер не загађују околину и не троше електричну енергију.

Сувласник Кумове воденице у Марковој цркви и председник Друштва воденичара Милан Павловић је истакао да су воденице еколошке творевине.

Такође и да поред производње квалитетног брашна од целог зрна житарица, могу да буду изазов за дужи боравак туриста за шта је потребно у близини воденице изградити и адекватно опремљене туристичке објекте.

Академик Драган Шкорић је навео да би по узору на Кумову воденицу требало обновити све старе воденице поточаре у Србији и ставити их у функцију сеоског становништва и туризма.

Фото: mbs.gov.rs

Председник општине Лајковац Андрија Живковић је изјавио да га радује што је држава препознала значај села, као и старих заната који чувају традицију, али су значајни и за егзистенцију људи у сеоским срединама.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести