Вучић: Фабрика МТУ доноси велике промене целој Србији

НОВА ПАЗОВА: Немачка компанија МТУ Аеро Енџинс, водећи произвођач авио мотора и глобални играч у авиоиндустрији, данас је у Новој Пазови започела радове на изградњи фабрике за поправку авиомотора МТУ Мејнтејнс Србија, у присуству председника Србије Александра Вучића.
vucic
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Вучић је претходно одржао састанак са представницима МТУ.

Инвестиција је вредна укупно око 100 милиона евра и у првој фази биће запослено до 500 људи, а укупно ће бити отворено од 1.800 до 2.000 радних места.

Како је раније најављено, постројење МТУ у Србији моћи ће да обави око 400.000 сати ремонта годишње.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Александар Вучић изјавио је у Новој Пазови, на почетку радова на изградњи фабрике за поправку авиомотора МТУ Мејнтејнс Србија, да ће та фабрка донети велике промене и пуно значити не само за Пазову, већ и Београд, Срем и целу Србију.

"Реч је о компанији која предњачи у авиоиндустрји. Три године ми разговарамо о овоме и сањамо овај дан. Сваких пет дана само пратили извештаје да видимо каква је ситауцја са МТУ - шта смо учинили и шта треба још да убрзамо", навео је Вучић.

Каже да људи мисле да такве инвестиције падају с неба, а да уствари иза доласка таквог инвеститора у Србију стоји напоран рад.

То се дешава када људи вредно раде, нагласио је Вучић.

Председник истиче да ће Нова Пазова, која има незаспосленост испод пет одсто, додатно повећати запосленост, као и да ће имати много више прихода за изградњу путева и локалне и комуналне инфраструктуре.

Вучић је казао да ће деца у оквиру дуалног образовања моћи да науче како се ради у једној од технолошки супериорних компанија, на авионским моторима и машинама у авиоиндустрији.

Фото: Слободан Шушњевић

"То ће пуно значити ти за Београд, цело Срем и Србију", нагласио је председник.

„МТУ је центар који прави разлику и показује колико смо напредовали протеклих година. Када од фабрике вунице дођете до највиших технолошких фабрика као што је производња мотора, то показује квалитативну разлику коју смо успели да направимо“, рекао је он.

Пренео је да су разговори са представницима МТУ били интересантни и казао је да је поносан што су немачки улагачи рекли да је Србија добила посао због своје посвећености, која је била већа од било коа другог.

Подсетио је да је конкуренција била јака, рекавши да је у трци била једна много снажнија земља ЕУ.

„Донели су одлуку да то буде Србија, зато што смо се ми борили за њих на дневном нивоу. Нама је било стало да МТУ буде у Србији, да запслимо наше људе. Овде ће плате бити три пута веће од просечне плате у Србији. Овде ћемо запошљавати инжењере, али и људе који ће умети са техничком средњом школом да прикажу најбоље техничке способности“, објаснио је Вучић.

Захвалио се немачкој влади што је давала позитивне препоруке за улагања у Србију, посебно министру привреде Петеру Алтмајеру на подршци нашој земљи.

„Ово је нешто за шта радите, за шта живите. Три године смо се борили. Ово је велики поклон грађанима Србије од немачких пријатеља“, рекао је Вучић захваливши се и свом тиму његовом, како је казао, „Шваби“ Јергу Хескенску, Данилу Цицмилу и Ивици Којићу који су напорно радили да би се данас могли радовати.

МТУ је пожелео да много зараде, да би, као што су најавили, остали дуго, јер када та компаније дође она остане заувек.

Фото: Слободан Шушњевић

Поновио је да ће ова фабрика доприносити даљем развоју БДП-а, даљем убрзаном напретку Србије, њеном европском путу и целокупном развоју.

„Данас имамо 70. 789 грађана запослених у немачким компанијама. Верујемо да тај број може рапидно да расте у будућности“, објаснио је он. Вучић је истакао да је МТУ у Србији видео веома поузданог партнера, те да је све у поузданости, поверењу и сигурности.

Указао је да је Србија била спремна да да много више него што је добио МТУ, да је немачка компанија то тражила.

Добро смо се ценкали. Да си тражио још пет милиона могао си да добијеш. Хвала што ниси, јер тај новац сада можемо да улажемо у нешто друго“, рекао је он представницима МТУ додајући да је дато много јер МТУ вреди за нас. „И даље ћемо се борити за инвестиције из Немачке, даље ћемо да живимо за овакве дане, радићемо даноноћно да привучемо овако дивних инвеститора који показују понекад за нас неочекивано поштовање према Србији“, рекао је он.

Немачким улагачима је захвалио што умеју да препознају када се неко труди, бори и када неко ради.

„Нећемо да станемо, желимо да Србија буде још развијенија, да се још више приближавамо Немачкој, а не да нам бежите још више. Мислим да је то и ваш циљ, и молим вас за подршку и убудуће“, поручио је он.

Вучић је казао да је почетак градње центра МТУ нека врста празника, после кошмарне вечери због пораза кошаркаша.

„Као код вас у фудбалу, када изгубимо у кошарци то је национална катастрофа, а ово је најбољи лек за пораз који смо претрпели“, рекао је он.

Немачка компанија МТУ Аеро Енџинс, водећи произвођач авио мотора и глобални играц у авиоиндустрији, данас је у Новој Пазови започела радове на изградњи нове фабрике.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Почетку радова присуствовали су покрајински премијер Игор Мировић, министарка привреде Анђелка Атанасковић, амбасадор Немачке Томас Шиб и представници МТУ.

„Ово је важан дан за нашу земљу и нови почетак у њеном научно-технолошком развоју. Долазак ове компаније значајан је због нових радних места, али исто толико и због чињенице да je у Србију дошла компанија из авио-индустрије, која ће преносити нашим запосленима и институцијама своје знање и тиме додатно развијати нашу земљу у најсофистициранијој области када је реч о научно-технолошком развоју“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Долазак немачког инвеститора је, како је оценио, важан подстицај за Стару Пазову, Војводину и читаву Србију.

„Ово је сигнал и за нове компаније из ове делатности које ће, уверен сам, долазити у још већем броју. Сигуран сам да ће се показати да је компанија MTU Maintenance донела добру одлуку и да ће квалитет, знање и профит бити онакви какве су и очекивали на почетку овог процеса“, казао је Мировић.

Члан Извршног одбора компаније MTU Aero Engines Мајкл Шрејог рекао је да је та компанија три године радила на припреми ове инвестиције и да је, узимајући у обзир све аспекте и критеријуме, донела одлуку да то буде Србија, поручивши – „овде смо дошли да бисмо остали“.

Председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић навео је да ће грађани деценијама памтити овај дан, истакавши да ће овом инвестицијом проценат запослености у тој општини бити знатно увећан.

Фото: Слободан Шушњевић

Догађају су присуствовали и амбасадор Немачке Томас Шиб и министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Фабрка ће бити изграђена у новоформираној индустријској зони која је на само 25 километара од београдског аеродрома "Никола Тесла".

МТУ своју светску мрежу локација отварањем нове фабрике за поправку делова мотора у Новој Пазови, у Србији.

Компанија је јуче саопштила да је председник Србије Александар Вучић препознао ту инвестицију као кључан и одлучни корак за развој ваздухопловне индустрије у Србији.

МТУ Аеро Енџинс водећи је произвођач авио - мотора и глобални играч у тој индустрији.

МТУ је и технолошки лидер у области турбина с ниским притиском, компресора са високим притиском, централних оквира турбина као и процеса производње и техника поправке.

У оквиру свог комерцијалног ОЕМ пословања, компанија игра кључну улогу у развоју, производњи и пласману високотехнолошких компоненти заједно с међународним партнерима. Око 30 одсто данашњих активних летелица широм света имају уграђене МТУ компоненте.

У сектору комерцијалног одржавања, компанија се налази међу три највећа пружаоца услуга за комерцијалне авионске моторе и индустријске гасне турбине.

У војном сектору, МТУ Аеро Енџинс је индустријски лидер у Немачкој за практично све моторе које користе оружане снаге те земље.

Компанија је основана 1934. године у Минхену, а присутна је у 15 држава света, међу којима су Велика Британија, Француска, Холандија, Пољска, САД, Канада...

Између осталог бави се дизајном, развојем, производњом и подршком за моторе за комерцијалне и војне авионе.

Иначе, МТУ има водећу улогу у пружању услуга одржавања и сервиса за мотор В2500, мотор који се налази у актуелном авиону ербас А 320.

У војној области МТУ је доминантна компанија када су у питању мотори које користи немачка војна авијација.

"Индустријски парк има потенцијал за раст, на пример, за привлачење наших добављача и партнера," оценио је јуче пројектни менаџер и извршни директор МТУ Мејнтејнс Србија Рајнер Бекер.

Компанија у саопштењу наводи да је тим од око 30 стручњака МТУ из различитих области тренутно активно ангажовано у Новој Пазови.

Пројектни тим је већ дефинисао фабрику и процесне технологије, тако да је била могућа рана набавка комплексних машина за чију испоруку треба доста времена.

"Целокупно планирање обавља се уз блиску сарадњу са релевантним органима у Србији како би се обезбедило да нова зграда буде усклађена са свим прописима и спецификацијама," објаснио је Бекер.

Компанија је нагласила да је паралелно са изградњом нове фабрике почела да ангажује квалификоване раднике и да обучава будуће стручњаке.

МТУ је саопштила да је досадашња сарадња са Министарством образовања Србије као и универзитетима, школама и Ваздухопловном академијом у Београду показала да постоји висок ниво квалификованости радне снаге.

Фото: Слободан Шушњевић

"Јако смо задовољни отвореношћу, великим интересовањем, и конструктивном сарадњом," рекао је Јохан Трибенбахер, који је на челу под-пројеката "Центар за обуку Србија" и "Обука на послу у Србији".

Додао је да це бити покренуте додатна обука кадра ради усавршавања постојећих квалификација.

Подсећа се да су МТУ и Влада србије 2019. године потписали изјаву о сарадњи у области дуалног образовања стручних радника, као што је пракса у Немачкој.

То ће обезбедити техничке основе потребне за високотехнолошку индустрију као што је ваздухопловство, објашњава се у саопштењу.

Програм „Обука на послу" почеће 2024. године на постојећим МТУ локацијама, с циљем да се спроведе ексклузивно у Србији, навопди компанија.

Компанија је прошле године је запошљавала око 10.000 радника и пријавила је консолидовану продају у износу од скоро четири милијарде евра.

Очекујемо раст од 15 одсто у другом кварталу

Александар Вучић саопштио је да се очекује да привредни раст у другом кварталу буде 15 одсто, те да ће у том погледу мало која земља Европе моћи да се мери са Србијом.

"Данас имам добру вест за грађане. За неки дан, недељу очекујемо и званично, али по коначној прогнози у другом кварталу очекујемо раст од 15 одсто", рекао је Вучић у Новој Пазови.

Како је навео, првобитно је планирано да тај раст за други квартал буде 10,6 одсто, како бисмо на крају године достигли раст од шест процената на годишњем нивоу.

"Раст у другом кварталу биће15 одсто, а после 1,7 одсто у првом, то је 8,35 одсто на половини године. Мислим да ће мало која змеља у Европи моћи да се мери са Србијом", истакао је Вучић.

Додао је да земља то успева захваљујући великим улагањима и високом нуивоу страних иневстиција.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести