Вучуревић: Плате веће, а растао и извоз

– Индустријска производња у Републици Србији у прва два месеца ове године била је седам процената већа у односу на исти период 2019. године, док је у АП Војводини та производња у јануару и фебруару 2020. године у односу на исти период лане забележила раст од 8,4 процента – изјавио је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић за „Дневник. 
Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine foto: Dnevnik.rs
Фото: Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине фото: Дневник.рс

Повећање физичког обима производње, истакао је, забележено је у 18 производних области прерађивачке индустрије покрајине од укупно 24.

Производња је у сектору прерађивачке индустрије повећана 9,6 процената у односу на исти период лањске године, док је обим производње опао у сектору рударства (–0,2) и сектору снабдевања електричном енергијом, гасом и паром (–16,6).

По речима председника ПКВ-а, укупна вредност спољнотрговинске размене у Покрајини током прва два месеца 2020. године износила је 2,2 милијарде евра, што је 11,6 процената више у односу на исти период 2019. 


Инфлација два процента

Посматрано у међугодишњем периоду, мерено растом потрошачких цена производа и услуга, инфлација је у фебруару 2020. године износила непуна два процента – 1,9.

– У односу на ниво цена у јануару 2020. године, потрошачке цене у фебруару  забележиле су раст од 0,6 процената – навео је Вучуревић. – Ниво цена робе порастао је  0,4 процената, а ниво цена услуга 1,3 проценат. На месечно кретање потрошчких цена највише су утицали сезонско поскупљење  поврћа и туристичких аранжмана, као и раст цена цена прерађене хране, услуга фиксне телефоније и цигарета. У супротном смеру највише је утицало појефтињење нафтних деривата.


– Извезено је робе за милијарду евра, што представља повећање од 11,3 процента, док је увоз износио 1,2 милијарду евра и повећан је 11,9 процената посматрано на међугодишњем нивоу. Из размене се бележи дефицит од 153 милиона евра, што је 15,3 процената више. Покривеност увоза извозом је благо смањена и износи 86,8 процената, а у прва два месеца 2019. године била је 87,2 процената – предочио је Вучуревић. 

У нашој земљи, истакао је, промет робе у трговини на мало забележио је раст од 14,2 процената у текућим ценама и 12,1 процената у сталним ценама гледајући јануар–фебруар ове године у односу на исти период 2019, док је на подручју наше покрајине забележен раст од 13,6 процената у текућим ценама и 11,6 процената у сталним.

– На унутрашњем тржишту у земљи у прва два месеца 2020. године у односу на исти период 2019, рачунато у текућим ценама, забележено је повећање промета код групе храна, пиће и дуван – 11,9 процената и 9,1 процената у сталним ценама код непрехрамбених производа, осим моторних горива, где је повећање 16 процената у текућим ценама и 15,6 у сталним – нагласио је председник Привредне коморе Војводине.

Он је навео и податке да је број незапослених у АПВ смањен па је тако забележено 103.507 незапослених лица, што је готово 13 процената – 12,9 – мање, односно да је 15.371 мање особа без радне књижице.

Паду незапослености највише је допринело запошљавање у Јужнобачком округу, где је забележено 5.275 незапослених мање, и у Јужнобанатској области, где је 3.456 незапослених мање, што збирно чини више од половине – 56,8 процената укупног броја мање незапослених у Покрајини.

– У региону Покрајине просечно исплаћена зарада, без пореза и доприноса, износила је 57.003 динара и номинално је била  11,6 процената већа у поређењу с јануарском нето зарадом лане. Просечно нето зарада у јануару  2020. године забележила је номинални раст, како на нивоу целе земље, тако и сваког региона у покрајини, посматрано међугодишње. У јануару 2020. године уочава се да су у Јужнобачком и Јужнобанатском округу регистроване  нето зараде изнад просека АПВ, што је у складу с натпросечним привредним потенцијалима тих округа  – казао је Бошко Вучуревић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести