За приватизацију остало 17 предузећа из Војводине

НОВИ САД: Почетком године Министарство привреде на свом сајту објавило је да је приватизација процес који у Србији траје веома дуго, уз подсећање на то да је у протекли три године држава нашла решење за више од 400 предузећа која су била у портфељу за приватизацију.
Luka Novi Sad Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Остало их је било за ову годину 100, а међу њима су били и РТБ „Бор” и ПКБ, које је држава успешно решила, а међу тешким задацима и даље су „Петрохемија”, МСК... не само због своје величине, економског потенцијала, броја запослених већ и избог социјалног значаја. Ових дана на сајту Министарства привреде стоје подаци да је тренутно 88 предузећа у посутпку приватизације. За пет су у току јавни позиви за приватизацију, док је 83 у поступку анализе и припреме јавног позива. Међу поменутих пет је поновљени позив за приватизацију „Луке Нови Сад”, где има 151 радник, као и за „Регулацију” у Сремској Митровици, која има 34 запослена.

Од нешто више од 80 предузећа за које Министарство привреде ради анализу и припрема јавне позиве, из Војводине су „Петрохемија” АД Панчево, која запошљава 1.363 радника. У Метанолско-сирећетном комплексу АД Кикинда има 529 запослених. За приватизацију се припрема и „Форум-пласман” АД Нови Сад, а на сајту је наведено да нема радника. У „Недељним новинама” АД Бачка Паланка има три запослена, колико и у ТП „Прехрана” АД Сомбор. У ДП „Нови Сад – гас” Нови Сад ради 92, а у „Бачкој” АД Сивац 40 радника.


Од „Ласте” до „Ресавице”

ЈП „Ресавица” из Ресавице, у којем ради 3.683 радник, чека приватизацију, а на списку оних за које се још увек раде анализе су и „Ласта” АД с 1.880, затим „ЈАТ техника” ДОО Београд с 802, „Трајал корпорација” АД Крагујевац с 998, Холдинг „Каблови” АД Јагодина са 435, „Енергетика” ДОО Крагујевац са 442, „Симпо” АД Врање с 1.512, „Тигар” АД Пирот са 767...

На списку предузећа за које се прави анализа и тражи решење за приватизацију су и „Термолектране” Косово – Обилић с 964 радника, као и ЕПС ЈП „Површински копови” Косово – Обилић, који запошљавају 2.231 радника. Ту је и Холдинг „Трепча” АД Звечан, у којем ради 2.160 радника. Међутим, тих 5.345 радника су и даље у великој неизвесности јер објава јавног прозива да приватизацију њихових предузећа није могућа пошто није решено питање имовине српских предузећа на Косову и Метохији.


На приватизацију чека и „Техноманија” АД Сремска Митровица с два радника, као и „Омољица” АД из Омољице с 30 запослених. У „Војводинапуту–Бачкапуту” АД Нови Сад има 153 радника, док их је у „Севертрансу” АД Сомбор 132. За приватизацију се припрема и „Јадран” АД Гајдобра, а на сајту Министарства привреде наведено је да нема запослених. Три радника у „Бранко Глеђа” ДП Зрењанин чекају приватизацију, колико је запослених и у Ветеринарској станици „Апатин” у Пригревици. У Ветеринарској станици „Сента” у Сенти има шест радника.

На списку предузећа која се припремају за приватизацију су и Рудник „Ковин” АД из Ковина, који запошљава 102 радника, као и врднички „Термал” са 100 запослених.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести