Жабаљски хиподром - велики потенцијал за одмор и рекреацију

НОВИ САД: Жабаљчанин Милан Пришић одрастао је уз коње, који су његова највећа љубав и већ је као дечак са 12, 13 година почео редовно да долази на жабаљски хиподром, јер је тамо увек било коња. Пре више од 20 година родила се његова посвећеност према овим моћним животињама и како каже, од тад не може да се одвоји од њих.
z
Фото: Bojana Rašić

Ту на хиподрому је увек био један човек, Зоран Татарски, који је држао коње и уз њега сам почео да учим о коњима и да јашем, али наравно, кренуо сам од чишћења бокса, не можеш одмах да седнеш и да возиш, кроз смех прича Пришић и додаје да је Зоран Татарски уствари син Васе Татарског, који је основао Коњички клуб „Жабаљ“.

Милан Пришић активан је већ годинама на жабаљском хиподрому, а председник клуба постао је прошле године. Према његовим речима, једина и највећа могућа мотивација за свакодневни труд и рад на хиподрому је искључиво љубав према коњима.

Коњ има најлепше око на свету, од свих животиња. Кад му приђеш, тај осећај не може да се опише, видиш себе у његовим очима. Коњи су врло интелигентне животиње, а уз то су моћни и јаки, зато се неки плаше да им приђу, али кад се упознају са њима, схвате да су толико питоми и добри, чак и мирнији од паса. Они су привржени човеку, та енергија коју поседују, то је нешто неописиво, њихова близина отклања сваки стрес. Тренинг са коњем и боравак на хиподрому мени уклони свако нерасположење, сигурно имају неку биоенергију, али не може сваки човек да је осети, морате их прво искрено волети, прича Милан Пришић и додаје да кад неком кажемо да је коњ, никако не може бити увреда, већ само изузетан комплимент.

Стари хиподром налазио се на простору Старог Жабља, а Коњички клуб „Жабаљ“ са хиподромом на садашњој локацији основан је 1951. године, када је добијен простор од општине. На том месту је некад била стара циглана, а кад га је преузео коњички клуб, на челу са Васом Татарским, чланови су вадили цигле и зидали садашњу шталу. Сваке године је одржавана бар једна трка, а Коњички клуб „Жабаљ“ следеће године слави 70 година постојања. Четрдесетак активних чланова има у плану да своју делатност уврсте и у туристичку понуду општине, за шта имају велики потенцијал.

На хиподрому је сваког дана нас пет, шест редовних, који дођемо поподне, дружимо се, организујемо неке активности, долазе нам суграђани, који шетају или трче, дођу са децом, да виде коње… Хиподром је стално отворен и свако може да дође кад год пожели, причају чланови које смо затекли да вежбају за трке.

Фото: Bojana Rašić


Данас трке с највећим бројем такмичара икада

Прве и једине овогодишње коњичке трке у организацији Коњичког клуба „Жабаљ“ биће одржане данас од 14 до 18 часова. Овогодишње трке специфичне су по великом броју коња који ће учествовати, што се до сада никад није десило у Жабљу. У девет касачких трка такмичиће се 80 коња власника из целе Србије, од којих десет из жабаљске општине. Предстојећи тркачки дан значајан је за Жабаљчане, јер, како кажу старији чланови коњичког клуба, не памти се такмичарски дан са толиким бројем коња учесника. Биће испоштоване све мере заштите од вируса, уз одређен број гостију по грлу, сви ће бити у обавези да поштују социјалну дистанцу, што ће контролисати редари, а локална самоуправа је обезбедила маске и дезинфекциона средства.


Кад је у питању локална средина и разумевање суграђана, како кажу, ситуација није идеална, али је добра. Кад су у питању спонзори, сви привредници, пољопривредници и јавна предузећа су показали разумевање за овај клуб и помажу им кад год треба. Идеална ситуација би била кад би још много више људи свакодневно посећивало хиподром и кад би их љубав према коњима повезивала и мотивисала на разне корисне активности.

Долазе нам родитељи са децом, долазе многи да трче, да шетају, да виде коње…  Свима је доста урбане средине, ово је идеално место где можемо да проведемо време на другачији начин, у миру и природи, а ми желимо да посетилаца буде још више, да заједно организујемо активности у којима ћемо сви да уживамо. Волео бих да се више људи ангажује овде са нама на хиподрому, ми смо све подредили томе да коњи буду мирни, да свако може да ужива у њиховој близини, ентузијастичан је Пришић, који има много тога у плану, како би своје суграђане обрадовао старим местом у новом сјају, које ће бити идеално за одмор, рекреацију и учење новог.

Из приче са члановима коњичког клуба, може се сазнати много тога занимљивог. Један од чланова има пастува који је зарадио у својој каријери милион и тридесет хиљада долара, које је зарадио за врло кратко време, док се тркао у другој години и у половини треће године живота. Сада живи у Жабљу и служи за приплод, повреда га је спречила да се даље такмичи. Сада има 21 годину, а потомке има у целом свету.

Како је сеоски туризам све популарнији, као и јахање, у плану је реконструкција хиподрома, где би се направио додатни простор за уживање посетилаца, на изузетној локацији, скоро у центру Жабља, а опет скроз изолованој од гужве. Како кажу жабаљски љубитељи коња, оваква хладовина се ретко среће на хиподромима, а имају срећу да имају идеалну природу за све активности – травнати велики простор ограђен јоргованима, у којем уживају и коњи и посетиоци.

Марија Рашић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести