Замена скупог кредита јефтинијим, без саплитања грађана

Грађани који желе да замене скупе кредите у некој банци јефитинијим кредитом друге банке, моћи ће то да ураде брзо и једноставно без административних процедура и без плаћања било какве накнаде, према Инструкцији Народне банке Србије, коју ће од 1. јула 2021. године морати да примењују све банке.
stednja
Фото: pixabay.com

Према досадашњој пракси, корисник који жели да превремено отплати кредит путем кредита за рефинансирање друге банке, морао сам да обавља низ активности - да поднесе захтев за превремену отплату, да захтева и потврду о стању дуга на одређени дан, да са том потврдом оде у другу банку од које тражи кредит за рефинансирање, наводи се у саопштењу НБС.

Ипак, и поред свих ових предузетих активности, може се десити да кредит не буде у потпуности отплаћен, услед могуће неусаглашености промене податка о стању дуга, јер се ти подаци могу променити на дневном нивоу, или из неких других разлога.

Поред тога, у пракси се неретко дешава да корисници не испоштују уговорену процедуру, односно да не поднесу захтев за превремену отплату, не прибаве потврду о стању дуга и слично, услед чега кредит не буде затворен, па тако дођу у ситуацију и да неко време отплаћују два кредита истовремено.

У жељи да спречи настанак оваквих ситуација, НБС је донела ову Инструкцију о рефинансирању кредита код друге банке, која ће, истовремено, ослободити кориснике ових административних активности и поступак превремене отплате учини бржим и ефикаснијим.

Наиме, корисници који желе превремено да отплате своје скупе дугове према банци (кредит, кредитне картице, дозвољено прекорачење) јефтинијим кредитом друге банке моћи ће то да учине само једним одласком у банку код које су пронашли одговарајући кредит за рефинансирање.

Сву комуникацију с банком чији кредит корисник жели да рефинансира, на себе преузима она банка код које корисник узима кредит за рефинансирање.

Банке, при том, не могу кориснику да наплате било какве накнаде или трошкове у вези са овим обавезама.

На овај начин је, истиче НБС, свим корисницима који желе да своје постојеће кредитне обавезе смање, односно да умање цену својих кредита - омогућен одговарајући комодитет, јер све активности с тим у вези банке преузимају на себе.

Поред тога, инструкција обезбеђује потпуну транспарентност и структуру обрачуна износа који је потребан да би се извршила потпуна превремена отплата кредита.

Банке дужне да све објаве

Банке су дужне да кориснике који намеравају да поднесу захтев за рефинансирање кредита информишу о предностима рефинансирања кредита применом ове инструкције НБС, као и да информације о томе објаве и на својим интернет презентацијама, наводи централна банка.

Поред тога, сами корисници који намеравају да своје кредитне обавезе код једне банке рефинансирају кредитом друге банке, могу од банке код које намеравају да узму кредит да затраже да их ближе информишу о примени ове инструкције.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести