Земље света емитовале у априлу 2,6 билиона долара дуга

ВАШИНГТОН: Негативан утицај пандемије на националне економије навео је државе широм света да у априлу емитују дуг већи него икада раније, показују подаци Института за међународне финансије (ИИФ) из Вашингтона.
dolari pixabay
Фото: pixabay.com

Према Глобалном монитору дуга, који објављује ИИФ, у априлу је укупна емисија дуга у свету (обвезнице и зајмови) достигла невероватних 2,6 билиона долара, надмашивши претходни рекорд из марта који је износио 2,1 билион долара, извештава Си-Ен-Би-Си.

Због пандемије ковид-19 државе су заправо морале да уведу мере затварања граница, ограничења кретања људи и обуставе пословних активности у неегзистенцијалним секторима.

„Раст дуга је неизбежан. То ће се догодити - у стресном смо времену тако да нема разлога да се поставља питање зашто се задужују“, рекао је Емре Тифтик, експерт ИИФ-а за проблематику дуга, у телефонској изјави за Си-Ен-би-Си.

Према његовим речима, априлски износ глобалне емисије дуга је за више од два пута веће од историјских норми.

Тифтик каже да су размере овог вансеријског нагомилавања глобалног дуга одраз настојања влада да смање економски утицај ове здравствене кризе без преседана.

Мада признаје да су цифре о задуживању "застрашујуће”, истиче је оно неопходно “какао бисмо покушали да решавамо проблем ликвидности".

Извештај ИИФ-а открива да је америчка влада у априлу имала удео од 1,4 билиона долара у укупној светској емисији дуга а у марту 1,2 билиона долара.

Међународни монетарни фонд и Група Светска банка упозориле су раније да би брзи раст глобалног јавног дуга могао да представља ризик када опасност од пандемије ишчили, подсећа се у тексту.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести