Антић: Неће поскупети енергенти због цене нафте у свету

БЕОГРАД:  Осцилације у цени нафте на светским берзама због односа Ирана и САД неће изазвати раст цене нафтних деривата и осталих енергената у Србији, нити ће доћи до поскупљења грејања, изјавио је данас министар енергетике Александар Антић.
antich_eps_13
Фото: Танјуг (Видео)

Стабилизована је цена нафте на светским берзама и нема разлога за евентуално поскупљење нафтних деривата и осталих енегената, рекао је Антић гостујући на Пинку.Он каже да је грејање у Србји врло стабилно и да Београдске електране, као и у другим градовима, већ више од десет дана раде у 24-сатном режиму.

Антић истиче да су топлане уредно снабдевене енергентима, да је Банатски двор "препун", односно да је ускладиштено више од 500 милиона кубних метара гаса."Исто је са мазутом и угљем. У ЕПС-у има више од милион и по тона угља", нагласио је Антић.Говорећи о Турском току, Антић је нагласио да нема развоја Србије без гаса и да ће са тим пројектом Србија постати транзитна земља за гас.

Истиче да је Турски ток капиталан пројекат за Србију и да је и јуче председник Србије Александар Вучић разговарао са премијером Бугарске Бојком Борисовим о изградњи гасовода кроз Бугарску, како би Србија могла да се повеже на Турски ток.

"Бугарска је имала кашњење на својој деоници због интерне процедуре. Требало је сви да завршимо своје деонице до 1. јануара. Борисов је још једном чврсто обећао да ће Бугарска своју деоницу завршити током маја, тих 308 километара да би Србија могла да добије прве количине гаса".

Антић каже да би Бугарска требало то да заврши у другој половини године и да би прве количине гаса за Србију могле да потекну у септембру или октобру односно када почне нова гасна сезона.

"Србија потпуно мења своју позицију на гасној мапи Европе и постаје транзитна земље. Раније смо били и слепо црево", рекао је Антић и додао да ће у нашу земљу улазити око 13 милијарди кубних метара гаса, а излазити осам, девет или 10 милијарди према Мађарској.

Укупан приход компаније која реализује проијекат Гастранс ће, када проради гасовод у Србији у пуном капацитету бити само од транзита око 185 милиона евра, тако да ће се од тих средстава у потпуности исплатити гасовод.

Србија треба да буде поносна на тај пројекат, рекао је Антић и подсетио да је Србија завршила полагање цеви на својој деоници од априла до децембра прошле године.Антић наводи је деоница која спаја Русију и Турску испод Црног мора дуга 930 км, затим копнена деоница кроз Турску од 130 км, кроз Бугарску је деоница дуга 474 км и кроз Србију 403 км.

Министар истиче, такође, да је наша земља спремна за сваки сценарио кад је реч о транспорту гаса преко Украјине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести