Још два поскупљења струје догодине, али далеко испод европских цена

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да је с ММФ-ом договорено да наредне године буду још два поскупљења струје, али да ће то бити далеко мање од поскупљења у Европи.
struja
Фото: pixabay.com

Та поскупљења ће се уклопити у инфлацију која је за следећу годину пројектована на 11,3 одсто и цена струје ће бити далеко испод онога што видимо у Европи, рекао је Мали након представљања новог начина одржавања наградне игре "Узми рачун и победи".

Он је, одговарајући на питања новинара, негирао оцену Фискалног савета да смо презадужена земља.

Србија није презадужена, јер је удео јавног дуга у БДП-у 55,1 одсто, што је испод нивоа Мастрихта од 60 процената и испод просека ЕУ који је 95 процената. Слажем се са подацима Фискалног савета, али се не слажем са закључцима, рекао је министар финансија.

Мали је нагласио да се кредити које влада узима користе за инвестиције, а не за потрошњу, као 2008. године и да се стари кредити уредно враћају.

До краја ове године имаћемо удео јавног дуга у БДП-у ће бити 55,5 одсто, па како смо онда презадужени? То је наша победа, с обзиром на сва улагања у сектор енергетике која смо имали ове године, нагласио је Мали.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести