Kолегијум СЕС-а: Jош без јединственог става о минималцу

БЕОГРАД: Колегијум Социјално-економског савета одржан је данас у Унији послодаваца Србије, уз учешће министара за рад и финансије, Зорана Ђорђевића и Синише Малог, а главна тема је била повећање минималне цене рада.
pixabay.com
Фото: pixabay.com

Након колегијума СЕС-а, који је био затворен за јавност, председник УПС-а Милош Ненезић рекао је да још није утврђен предлог за седницу СЕС-а колико ће бити повећан минималац, али да је састанак био врло конструктиван и да је позитиван сигнал дат присуством министра за финансије.

Ненезић је рекао да су сви изнели своје ставове и изразио уверење да ће доћи до њиховог приближавања до 15. септембра, када је законски рок до када СЕС треба да изнесе влади свој предлог за повећање минималца.

Колегијум је прошао у добром тону иако је осетљива тема минимална цена рада, коју смо данас разматрали. Разговрали смо и о другим темама, као што су социјално - економско деловање у Србији. Постоји изузетна воља свих социјалних партнера да се дође до консензуса како би се постигао позитиван циљ и за привреду и грађане и владу, рекао је Ненезић.

Истиче да је Мали на колегијуму изнео врло конструктивне предлоге.

Министар Мали је изашао са неколико ствари које доводе до тога да ћемо у наредном периоду доћи до правог привредног амбијента у Србији, навео је Ненезић.

Присуствовали су и председник СССС Љубисав Орбовић и председник Независности Зоран Стојиљковић.

Медији су пренели да би уместо 143 динара, колико сада износи минимална цена рада, радницима убудуће радни сат могао да буде плаћен око 10 одсто више, односно 157,3 динара.

Синдикати су, према незваничним информацијама, тражили 209 динара.

Последња корекција најниже цене рада била је у јануару ове године, када је минималац с 130 повећан на 143 динара.

Нова минимална цена рада требало би да буде одређена до 15. септембра, до када би ставове морали да усагласе држава, синдикати и послодавци.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести