Михајловић: Струја мора да поскупи 15 до 20 одсто

ПИРОТ: Министарка рударства и енергетке и потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да струја мора поскупети, те да је то став министарства на чијем је челу, али и Фискалног савета.
struja, strujomeri, isključenje struje Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Нема разговора и договора о висини поскупљења, али Министарство сматра да је то неопходно. Спремили смо уредбу за енергетски угрожене купце, да обезбедимо она домаћинства која не могу да плате електричну енергију. Колико год ми желели да не утичемо на инфлацију одржавањем цена електричне енергије, ми тиме директно урушавао ЕПС, казала је министарка.

Цена скупе ће мрати да се повећа, каже министарка и додаје да је то мишљење и Фискалног савета, те додаје да је њихова процена да струја мора поскучети 15 до 20 одсто.

Треба да будемо транзитна земља за проток гаса

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике каже да је интерконекција Србије-Бугарска тренутно један од најважнијих пројеката у енергетици јер Србија жели да буде безбеднија држава.

Каже и да Србија има веома важан стратешки положај, те да то морамо данас да видимо као предност и да будемо транзитна земља кад је реч о протоку гаса, као што смо то у саобраћају.

Али не само да будемо транзитна земља, већ да ми будемо безбеднији, да имамо довољне количине енергије, гаса, да ни једног јединог тренутка не будемо у позицији у којима смо често били, а то је да зависимо од једног правца дотока гаса или од само једног добављача, без обзира ко тај добављач био, казала је министарка која је данас обишла радове на изградњи главне мерно-регулационе станице гасне интерконекција Србија-Бугарска, а то је деоница Ниш-Димитровград.

Подсетила је да је у претходном периоду Србија изградила Балкански ток, да има два правца дотока гаса, али и даље једног добављача, те да је због тога изузетно важна интерконекција Србија-Бугарска јер омогућује да Србија буде енергетски безбеднија.

Показало се да је ово могло да се уради и много пре, али без обзира на то, важно је да ћемо ми од наредне године имати могућност да кроз наш гасовод који је капацитета 1,8 милијарди метара кубних, имамо гас и од другог добављача. Тренутно Србија преговара, између осталог, и са Азербејџаном. Пројекат радимо заједно са ЕУ, Министарством финансија, Министарство европских интеграција, радимо га стратешки, као један од најважнијих пројеката у земљи, казала је Михајловић.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести