НБС: Инфлација у ЈУЛУ 2024. СЕДАМ ОДСТО

БЕОГРАД: Представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у јулу 2024. године бити на нивоу од седам одсто, што представља смањење у односу на осам одсто, колико су очекивања износила у претходној анкети, наводи се у резултату агенције Ипсос који је објавила НБС.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Инфлациона очекивања кретала су се око сличног нивоа од седам одсто и према последње три анкете агенције Блумберг, при чему у августовској анкети очекивана инфлација за годину дана унапред износи 6,9 одсто.

Краткорочна инфлациона очекивања привредника (за годину дана унапред) наставила су и другу анкету заредом да се смањују, овај пут нешто бржим интензитетом него у претходном месецу.

Очекивања су у јуну износила 9,8 одсто, да би се у јулу она нашла на нивоу од 9,2 процента. Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања.

Очекивања представника финансијског сектора за две године унапред остала су непромењена у односу на претходну анкету и износе пет одсто, док се за три године налазе унутар граница циља НБС, на нивоу од 3,8 процената.

Средњорочна очекивања привредника су се за оба периода нашла на нижем нивоу у поређењу с јунским вредностима. Резултати анкете који се односе на две и три године унапред указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести