Резервоар у Босни јефтинији скоро 2.000 динара

На граничним прелазима према Босни и Херцеговини последњих дана велика је гужва, а многи који су у колони за прелазак у суседну земљу само с једним циљем - да би наточили гориво јер су цене ниже него у Србији.
Benzinska_Pumpa_18-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Одлазак се због тога и те како исплати, посебно онима који живе у непосредној близини границе. По резрвоару се може знатно уштедети јер је литар јефитнији и око 30 динара, па рачуница каже да за 40 литара бензина, који у Србији кошта 1,2 евра, потребно 48 евра, а у БиХ иста количина кошта  37,2 евра, па у новчанику остане више од 10 евра, односно око 1.100 динара. Још је већа уштеда ако се сипа евродизел - око 14 евра, јер је за 40 литара овог горива у Србији, где кошта 1,26 евра потребно 50,4 евра, а у БиХ  36,4 евра.

Ове цене горива нису последица неке велике промене цене нафте, јер упркос томе што последњих неколико месеци она иде навише већих промена цене горива на српском тржишту, као и на тржишту у региону није било. Додуше, цене су нешто мало више него пре неколико седмица, те је гориво у Србији поскупело за око динар, а слично је и на тржиштима у региону. Из Удружења нафтних комапнија Србије указују да је у односу на просечне цене од 1. новембра највећи скок цене бензина и дизела забележен у Хрватској, потом у Црној Гори, Македонији, а гориво је незнатно скупље и у Мађарској.


Евродизел најповољнији у Македонији

Осим у Босну и Херцеговину, грађани Србије по гориво одлазе и у суседну Македонију, где је литар евродизела најповољнији у региону. Куповином 40 литара овог горива у Македонији се, у односу на цену у Србији у новчанику остаје више од 15 евра, јер је у Макеонији за ту количину потребно 34,8 евра, а у Србији 50,4 евра.


Дакле, цене су углавном више, али то није довело до поремећаја односа цена на регионалном тржишту. Што се тиче просечне цена бензина у Србији она је на нивоу регионалног просека, док се цене дизела и течног нафтног гаса међу највишим и тако је већ дуже. Тако се, у завиности у којој се земљи  купује гориво, може значајно уштедети или пак изгубити, а износи нису мали  јер достижу и двадесетак евра.

Највише литар бензина плаћају возачи у Грчкој, где ово гориво кошта 1,4 евра, а скупље него возачи у Србији бензин плаћају они који га точе у Словенији, Црној Гори, Албанији и Хрватској и Грчкој. Најповољнија цена овог горива је у БиХ, где литар кошта 0,93 евра, а јефтиније него у Србији бензин кошта у Буграској, Македонији, Румунији и Мађарској. Разлика између највише и најниже цене литре бензина у региону је око 19 евра, што је практично пола резрвоара наточеног у Бих. 56 37,2

Кад је у питању цене евродизела, Србија је међу земљама где је ово гориво најскупље јер више него возачи у Србији ово гориво плаћају они који га точе у Грчкој - 1,27 евра и Албанији, где је и најскупље пошто за литар треба 1,31 евро. Најповољнија цена евродизела је у Македонији, где литар кошта 0,87 евра, те Бих где је 0,91 евро. Једва нешто мало више од једног евра кошта литар евродиезла у Бугарској, а потом следе Румунија, Црна Гора и Мађарска. Еврозел је јефитнији него у  Србији и у Хрватској и Словенији, али је разлика минимална јер је у обе земље литар овог горива око 1,22 евра. То значи да ће возачи који купују гориво у Албанији за 40 литара платити 52,4 евра, а за исту колилчину ће на пумпама у Македонији бити потребно 34,8 евра 17,6 евра.   

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести