Отварање борског рудника Чукару Пеки 2022. године

БЕОГРАД: Градња рудника бакра и злата Чукару Пеки код Бора почеће 2020. године и планирано је да буде завршен 2022, изјавио је данас пројект менаџер у компанији Ракита експлорејшн Бор Вељко Ћулафић.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Ово је једна од највећих инвестиција у Србији, имаћемо око 590 милона долара улагања до 2022. године и још 457 милиона од 2022. до 2037, када се планира завршетак експлоатације рудника", рекао јеЋулафић Тањугу на осмој међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији.

Ракита ће, како је рекао, запошљавати директно око 600 радника и још 300 радника који ће радити као подизвођачи.

"По некој процени око 450 милиона долара ће бити наш допринос који ће платити путем пореза и рудне ренте, то иде у буџет Србије и део граду Бору", рекао је Ћулафић.

Каже да ће оперативни трошкови те компаније износити око 100 милиона долара годишње.

"Тај пројекат је међу 30 топ пројеката када је реч о производњи бакра и ставља Србију на мапу светских произвођача бакра", навео је Цхулафић.

Каже да ће производња концентрата бакра бити примарни производи и напоменуо да у том налазишту има и злата.

"Надамо се да ћемо (када је реч о бакру) у будућности сарађивати са РТБ-ом Бор", додао је Ћулафић.

Подсетио је да је тај пројекат почео истраживањима још 2012. године.

Ракита је у фебруару добили дозволу за експлоатацију, а започети су радоави и на студији предизводљивости, као и анализи доњих зона рудних налазишта.

Ћулафић каже да та компанија већ у приватном власништву има око 80 одсто купљене земље и да су до сада укупно ископали 220.000 метара кубних земље и уложили у бушење више од 60 милиона долара. Само ове године избушено је 24.000 метара кубних.

"rtb bor"
13.11.2018 • 18:28
Ministar Antić očekuje da RTB Bor bude vodeći proizvođač bakra u Evropi. Bio je i biće pod uslovom da ga ne unapređuje sadašnji čelnik Spaskovski. On je RTB Bor doveo na nivou 1938. godine, po proizvodnji i proizvedenog asortimana proizvoda: bakar, srebro i zlato. Za proivodnju do 250.000 tona bakra, Antiću, treba otvoriti rudnike i povećati kapacitet topionice bakra. Sadašnja topionica je rekonstruisana i ima kapaciteta 80 kt, stara je imala 165 kt bakra. Bogami potrebne su velike investicije i vremena za to, ali bez Spaskovskog. On je šampion za laži i bajkolaži i zna dobro da radi sa parama, pogotovu u magli.
TRex
14.11.2018 • 13:26
Niste baš upoznati sa kolikim će investicijama učestvovati kineski ZiJin kada preuzme RTB početkom 2019. Istovremeno preuzimaju i vlasništvo kanadske firme Nevsan, koja je vlasnik Rakite doo i preko koje ima pravo na bogato nalazište Čukaru Peki. Za obe firme kinezi će da plate skoro 3 Milijarde dolara.
Kada se aktiviraju svi potencijali u borskom basenu i izgrade potrebna postrojenja za koja kinezi imaju novac, onda će se za 6god. postići sva planirana proizvodnja.
EUR/RSD 117.9519
Најновије вести