Отворена онлајн платформа за трговину биомасом

БЕОГРАД: Србија има велики потенцијал на пољу обновљиве енергије, а биомаса чини чак 63 одсто тог потенцијала, изјавио је данас представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Жарко Петровић на представљању прве онлине платформе за трговину биомасом у Привредној комори Србије.
baliranje Filip Bakic.jpg
Фото: baliranje Filip Bakic
Платформа је покренута у сарадњи Привредне коморе Србије, УНДП, Министарстава рударства и енергетике и Министарства пољопривреде и заштите животне средине.
 
Биомаса је веома профитаблно решење, са врло повољним ефектима, које пружа прилику и за инвестиције и за отварање нових радних места, рекао је Петровић и изразио уверење да ће развојем тржишта биомасе јачати енергетска безбедност Србије.
 
УНДП доприноси том развоју својим искуством у спровођењу пројеката обновљиве енергије, рекао је Петровић и подсетио да је та агенција УН помогла да се успостави шест постројења на биогас у Србији.
 
Потпредседник ПКС Мирослав Милетић је оценио да значај овог портала превазилази ефекте од уштеда и користан је алат за развој тржишта биомасе, које, по његовим речима, у Србији практично не постоји, или се одвија у сивој зони.
 
Портал олакшава спајање продаваца и купаца биомасе јер пружа разне информације, између осталог и о могућим локацијама за постројења која користе обновљиве изворе енергије, рекао је Милетић и подсетио да је циљ да се до 2020. подигне ниво учешћа обновљивих извора на 27 одсто
укупне производње енергије.
 
Привреда добија боље еколошки прихватљиве изворе енергије, а пољопривреди се отвара могућност додатне зараде, али свима у том ланцу предстоји огроман посао - од привлачења страних инвестиција, до унапређења фискалне политике у овој области, истакао је Милетић.
 
Помоћник министра енергетике Милош Бањац је рекао да је то министарство жели да се развије неискориштени потенцијал обновљивих извора енергије, јер се тако смањује увоз нафте и гаса и смањује зависност од других земаља.
 
Треба да направимо механизме како бисмо учинили још безбеднијим улагања страних инвеститора, рекао је Бањац.
 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести