Будимовић: Свињетина и пилетина неће поскупети, повећати сточни фонд

БЕОГРАД: То што због измењене уредбе од стране Влада Србије одређене цене свињског и пилећег меса више нису ограничене, према мишљењу секретара Удружења за сточарство Привредне коморе Србије Ненада Будимовића неће довести до поскупљења свињетине и пилетине.
mesara, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Нема реалних разлога да поскупе ове врсте меса, јер су услови  производње остали исти, чак је и кукуруз као основна компонента хране за животиње појефтинио, али видећемо како ће се одвијати ситуација у наредних четири-пет месеци, рекао је он за Танјуг.

Истакао је да би ваљало узети у обзир и да ће се за време предстојећег ускршњег поста потрошња меса смањити, а као главни разлог због чега сматра да месо неће поскупети навео је да нико у тржишном ланцу фармери, кланичари, трговци не добија ако се цена повећа, а роба стоји у рафовима.

Оценио је да је уредба о ограничењу цена меса послужила да се у кратком временском периоду регулишу тржишне осцилације, али да уредбе нису метод и модел за дугорочно решење.

То, додао је, важи поготову у сточарској производњи која је врло захтевна и жива и где паралелно са интервентним уредбама мора да се регулише и уреди производња.

Будимовић је истакао да је смањен број свиња и количина свињског меса у Европи, а самим тим и понуда свињског меса јер су многе европске државе у последњих годину дана из еколошких разлога одустале од ове производње.

Хтели су да изместе, да тако кажемо, прљаву производњу али догодио се прво ковид, а после и економско-политичка ситуација са Украјином, затим скок цене кукуруза и сада имамо ситуацију да је свињског меса на тржишту у Европи мање, рекао је он.

Као важне елементе за стање свинског меса у Европи, навео је и то што је Кина повукла изузетно велике количине свињског меса, као и ситуацију са афричком кугом свиња која је врло раширена болест.

Он је недавну изјаву министарке пољопривреде Јелене Танасковић да ће повећање сточног фонда бити стратешко опредељење државе у овој години оценио као праву вест и нагласио да ће Привредна комора Србије бити добар партнер у реализацији ове иницијативе.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести