ХОЋЕМО ЛИ ЈЕСТИ ХЛЕБ И КИФЛЕ ОД ЦВРЧКА? Европљани хоће, а ЕВО ДА ЛИ СЕ И НАМА ИСТО СПРЕМА

Од јуче на европском тржишту и званично може да се продаје прах, односно брашно од „кућних цврчака”, а листа производа у којима је дозвољено да се оно нађе практично је непрегледна.
1
Фото: Pixabay, ilustracija, kombo

У ограниченим количинама може да се употребљава у производњи: хлеба, пецива, кекса, житарица, замрзнутих пица и других тестенина. Дозвољен је и у зачинима, пиву, инстант супама, заменама за месо, сосевима, производима од прерађеног кромпира, јелима од махунарки и поврћа, кондиторским производима...

Вијетнамци добили дозволу, пржени цврчци као лешници

О увођењу високопротеинског брашна на бази инсеката у исхрану Европљана прича се већ дуго. На основу мишљења Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА) прах од кућних цврчака (Acheta domesticus) је безбедан, а уврштен је у такозвану нову храну, почетком јануара ове године.

Тако је вијетнамска компанија „Cricket One Co” добила зелено светло да га, за сада једина, продаје на тржишту ЕУ у наредних пет година.

Пржени цврчци, наводно, имају укус орашастих плодова, највише лешника, али и семенки сунцокрета. Стручњаци тврде да су богати гвожђем, аминокиселинама и садрже више од 60 грама протеина на сто грама.

Информација да ће храна моћи да буде обогаћена овом врстом протеина, а да то практично нећемо ни знати, изазива бурне реакције у јавности и на друштвеним мрежама. Доминантан став потрошача у Европи јесте да не желе да конзумирају инсекте – и то у било ком облику.

Стручњаци у Литванији, рецимо, сматрају да су страхови грађана неосновани, јер је производња овог брашна и даље скупа и да је питање колико ће оно заиста бити у масовној употреби.

Из Националне службе за храну и ветерину у Литванији изјавили су за медије да се цврчци и други инсекти третирају као нова храна у ЕУ, подлежу строжим захтевима и постоје јасна ограничења колико се праха може додати другом производу.

– Код неких људи протеини инсеката могу изазвати алергијске реакције. За алергичне на ракове, мекушце или гриње, ове информације ће бити доступне на етикети производа и биће јасно видљиве – напомињу стручњаци.

Нису изостале ни реакције оних који се не слажу са оваквом политиком Брисела.

Није добро за пољопривреднике

– Једите инсекте ако желите егзотичне ствари, али лоше је да их промовишете као одрживу исхрану и алтернативу нашој – рекли су у Филијера Италија, удружењу које промовише италијанску пољопривреду и производњу.

У Бриселу су раније рекли да Организација за храну и пољопривреду наводи инсекте као хранљив и здрав извор исхране са високим садржајем масти, протеина, витамина, влакана и минерала. Већ чине значајан део дневне исхране стотина милиона људи широм света, напомињу, па могу бити алтернативни извор протеина који би олакшао прелазак на одрживији систем исхране у Европи.

Храна за животиње већ садржи инсекте

Ако купујете храну за кућне љубимце, пре свега за псе и мачке, могли сте да приметите да је све више гранула, брикета и осталих производа с инсектима у неком облику. Како кажу продавци, та храна се све више купује и права је будућност овог дела прехрамбене индустрије. Инсеката има у довољном броју, извор су чистих протеина, јефтинији за производњу и потрошњу, а како су нам краве прогнане са ливада због производње метана, могуће је да ће ова врста исхране ускоро постати доминантна.

Дневник, Политика

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести