Иштван Пастор на "Данима поља"

НОВИ САД: Председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор присуствовао је данас манифестацији „Дан поља“, коју традиционално организује Институт за ратарство и повртарство, НС СЕМЕ, на огледним пољима овог института на Римским шанчевима у Новом Саду.
1
Фото: Скупштина АП Војводине

„То што је Влада Републике Србије 2018 године Институту за ратарство и повртарство доделила статус института од националног значаја, крунска је потврда успеха, труда, врхунских резултата и научних достигнућа, без којих је више од осам деценија незамислива пољопривреда Војводине, Републике Србије, али и много шире. Овај институт није само на папиру од националног значаја већ је животно од националног значаја, јер ова година доказује да су пољопривредни производи, а самим тим и семенска роба, од стратешког значаја. То јача самосталност и суверенитет и националне економије“, истакао је Пастор.

Он је додао да сматра изузетно важним то што Институт традиционално и посвећено два пута годишње организује „Дан поља“ јер бројни пољопривредни произвођачи добијају могућност да погледају институтска огледна поља кукуруза, сунцокрета, соје и других биљних врста, да добију стручне савете и упознају са сортиментом бренда НС СЕМЕ.

Он је оценио да је ова година била изузетно изазовна и тешка за пољопривредне произвођаче, те да су и овакве манифестације прилика да се, у присуству експерата из области пољопривреде, процене очекивани приноси, размотре планови и савети за јесењу сетву, сагледају размере последица изразито сушне године.


Посета Привредној комори Војводине

„Након данашње презентације привредних кретања у АПВ, задовољство ми је да још једном могу да констатујем да ПКВ посвећено и одлично ради свој посао, чија је суштина праћење и анализа свих економских и привредних трендова, креирање пословног амбијента, повезивање и спајање привредних субјеката, промоција наших ресурса страним инвеститорима“, рекао је Пастор.

Говорећи о макро економским индикаторима који су му данас представљени, он је истакао да су видне последице свих економских изазова који потресају читав свет па тако и нашу земљу, али да је приметна и стабилност и раст у појединим секторима.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић указао је да су резултати привреде с обзиром на кризу задовољавајући.

"Када посматрамо индустријску производњу бележи се раст од шест одсто, спољнотрговинско пословање показује промет од 13 милијарди евра, и ту се бележи значајан раст извоза од 23 одсто. Што се тиче пољопривреде за првих седам месеци ове године спољнотрговинско пословање је на нивоу 2 милијарде евра“, истакао је Вучуревић.


Пастор је током ове манифестације разговарао са директором Института проф. др Јегором Миладиновићем, председницом Управног одбора Института за ратарство и повртарство проф. др Драганом Латковић, као и са представницима републичке и покрајинске администрације који су учествовали на „Дану поља“.

Током више од осам деценија успешног рада, новосадски Институт за ратарство и повртарство је створио преко 1000 сорти и хибрида, од којих је 500 регистровано у иностранству. Сорте и хибриди овог Института присутни су у 32 државе света, од Европе и Русије, до Кине, Индије и Аргентине.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести