Међународни дан воћара први пут на Пољопривредном сајму у Новом Саду

Међународни дан воћара биће организован први пут у оквиру овогодишњег Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.
press dani vocara (1)
Фото: Покрајинска влада

Организатори су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ревија „Добро јутро“ која излази у оквиру „Дневника“ АД и Новосадски сајам.

Тим поводом, на данашњој конференцији за новинаре, покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић, најавио је да ће овај скуп окупити воћаре из целе Србије, представнике воћарских задруга, науке и струке, домаће стручњаке али и експерте у производњи воћа из Италије.

„Желимо да из различитих углова сагледамо стање и допринесемо развоју воћарске производње у Србији, у којој наша држава остварује значајан девизни прилив. Податак који најбоље на то указује говори да смо у 2018. години произвели преко1,4 милиона тона воћа, што је за 17 одсто више у односу на претходну годину, као и то да је од тих 1,4 милиона тона, извезено преко 440 хиљада тона у вредности од близи 600 милиона долара“, изјавио је др Радојевић.

Према речима Радојевића, учесници скупа имаће прилику да из прве руке добију информације и о мерама подршке Министарства пољопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, као и да се ближе упознају са повољним кредитним линијама на покрајинском нивоу.

„За нас који учествујемо у креирању мера аграрне политике, Дан воћара је посебно важан, јер ћемо сагледавањем актуелног стања у воћарској производњи планирати и доносити мере подршке регистрованим пољопривредним газдинствима. Модел и концепт за који смо се определили приликом формирања Покрајинске владе 2016. године, јесте да активно и континуирано разговарамо са пољопривредним произвођачима, струковним удружењима, задружним сектором, представницима науке и струке, а све у циљу усаглашавања мера у складу са потребама пољопривредних произвођача. То је јединио концепт који је одржив и на основу тога, ми смо постојеће мере аграрне политике унапредили и увели нове,“ изјавио је ресорни секретар.

Професор др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета је навео податке о порасту извоза воћа. Према његовим речима, за успон воћарске производње заслужно је свакако знање, увођење савремених технологија и удруживање, што омогућава већу конкурентност на тржишту. Он је на Дан воћара најавио долазака експерта из Италије, који ће говорити о развоју кооператива и о преласку са конвенционалне производње на интегрални концепт производње воћа, као и о биолошкој производњи воћних врста.

Директорка „Дневника“ АД и уредница ревије „Добро јутро“ Гордана Живковић је истакла да је на овај скуп позвано више од 500 воћара из целе Србије и да се очекује велики одзив, те пожелела да Међународни дан воћара прерасте у сталну манифестацију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести