Недимовић: Дигитализација фарми штеди новац домаћинствима

БАЧКО ДУШАНОВО: Премијерка Србије Ана Брнабић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетили су данас фарму "Пушин" у Бачком Душанову, надомак Суботице, а која је, субвенцијама државе, купила два робота за аутоматску мужу крава.
ФоНет/Влада Србије/Слободан Миљевић
Фото: ФоНет/Влада Србије/Слободан Миљевић

"Држава је платила свој део, 65 одсто од овога. За два робота држава је исплатила 15 милиона динара", рекао је министар Недимовић.

Ово је важно, каже он, јер сви имамо проблем за проналажење радне снаге за овакве послове, нарочито на фарми.

"Роботи, где је све дигитализовано, можете да пратите једно грло од почетка до краја, сваку литру млека, шта се дешава с њим, ког је квалитета, имате лабораторију инсталирану у самог робота. Овде само неко треба да прима податке на мобилни телефон и да, евентуално, ако се нешто поквари, зове сервисера", објаснио је Недимовић.

Он је нагласио да роботи нису стигли само на фарме у Војводини, већ да их је испоручено укупно у 14 места у Србији.

Министар је најавио да ће у другој половини године бити други позив за пољопривреднике, на који ће моћи да се јављају за субвенције за куповину оваквих робота.

"Свако ко има фарму од максимално 200 грла има право да конкурише. Оваква врста дигитализације фарми значајно ће спустити трошкове фарми", објаснио је Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести