Недимовић: Дигитализација фарми штеди новац домаћинствима

БАЧКО ДУШАНОВО: Премијерка Србије Ана Брнабић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетили су данас фарму "Пушин" у Бачком Душанову, надомак Суботице, а која је, субвенцијама државе, купила два робота за аутоматску мужу крава.
ФоНет/Влада Србије/Слободан Миљевић
Фото: ФоНет/Влада Србије/Слободан Миљевић

"Држава је платила свој део, 65 одсто од овога. За два робота држава је исплатила 15 милиона динара", рекао је министар Недимовић.

Ово је важно, каже он, јер сви имамо проблем за проналажење радне снаге за овакве послове, нарочито на фарми.

"Роботи, где је све дигитализовано, можете да пратите једно грло од почетка до краја, сваку литру млека, шта се дешава с њим, ког је квалитета, имате лабораторију инсталирану у самог робота. Овде само неко треба да прима податке на мобилни телефон и да, евентуално, ако се нешто поквари, зове сервисера", објаснио је Недимовић.

Он је нагласио да роботи нису стигли само на фарме у Војводини, већ да их је испоручено укупно у 14 места у Србији.

Министар је најавио да ће у другој половини године бити други позив за пољопривреднике, на који ће моћи да се јављају за субвенције за куповину оваквих робота.

"Свако ко има фарму од максимално 200 грла има право да конкурише. Оваква врста дигитализације фарми значајно ће спустити трошкове фарми", објаснио је Недимовић.

Славиша
11.06.2020 • 07:46
Лепо нема шта,само за све ово треба и редовна испорука електричне енергије,без свакодневних прекида довода струје,јер у противном,у сваком том домаћинству ће требати једна сервисна служба у сталном дежурства у том домаћинству.Мислим да се ми превише ослањамо на те "технологије",узгред које су стране производње,и за чијим резервним деловима,ће бити све више потребе,а самим тим и одливом девизних средстава из земље.Да будем крајње јасан,ма нашем сељаку нису потребне никакве високе технологије,дајте нашем сељаку редовне цене пољопривредних производа,и редован откуп истих,и наш сељак је задовољан и срећан.
EUR/RSD 117.5762
Најновије вести