Недимовић: Први пут европске паре иду директно пољопривреди

БЕОГРАД: Од новца из европских фондова десет пољопривредника добило је уговоре за набавку механизације, а тим поводом министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да после осам година приче о ИПАРД-у Србија данас има прве конкретне уговоре.
vocnjak
Фото: Dnevnik, arhiva

У наредне три године српским пољопривредницима ће на располагању бити 400 милиона евра бесповратне помоћи, а како је Недимовић рекао за РТС, то је прекретница у пољопривреди, јер први пут „европске паре иду директно у руке српских пољопривредника“.

Ако је ишта у Европској унији примамљиво, то је заједничка европска политика и политика финансијских средстава и подршке пољопривредницима за њихов рад, рекао је Недимовић.

Према његовим речима, за ИПАРД је стигло 504 апликација, првих десет уговора је уручено, као и да ће у наредних два до три месеца биће сви обрађени.
Како је рекао, очекује се да ће се у наредних три године та средства потрошити.

Имали смо три конкурса у претходних неколико месеци, још четири до краја године. Нови трактори, механизација, прерађивачки капацитети, опрема за то. Ја се надам да ће српска пољопривреда много боље изгледати после овога, јер ће 400 милиона евра бити уложено у српску пољопривреду, рекао је Недимовић.
Он је додао и да ће конкурс који је у току олакшати посао младим пољопровредницима.

Надам се да ћемо ове године имати много већи број пријављених. Прошле године смо имали око 740 пријављених - 667 пројекта смо одобрили с грантом од 10.000 евра. Ове године смо повећали та средства, рекао је Недимовић.

У наредном периоду, рекао је министар, приоритет су воћарство, повртарство и сточарство.

То су три гране пољопривреде где је потребна физичка снага - где су потребни млади људи, и ту може много да се заради", рекао је он и додао да је предузетништво у пољопривреди неопходно, а како каже - млади су ту насушно неопходни.

Он је оценио да велике проблеме пољопривреди и пољопривредницима наносе временске непогоде и додајео да је донет закључак Владе о приступању доделе помоћи.

Први програм за објекте за - куће, стамбене објекте који су оштећени је донет, то је од 120.000 до 600.000 динара у зависности од степена оштећења, држжава ће дати подршку. Сад ћемо изаћи са пољопривредним земљиштем, објектима јавне инфраструктуре, рекао је Недимовић.

Према његовим речима, мали број пољопривредника осигурава своје земљиште, засаде.

Држава мора много више да уради на едукацији и промовисању свих мера. Држава даје 40 одсто премије осигурања, а сада ће да иде корак даље. За она подручја за која са РХМЗ проценимо да је било много штете у последњих неколико година, ми ћемо да повећамо ту субвенцију на 70 одсто, рекао је министар пољопривреде.

Говорећи о најављеној посети Либерији, Недимовић је рекао да је Србији јако важно што је та земља дала подршку по питању КиМ, као и да је јако битно да се Србија врати на тржиште Африке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести