ОДЛИЧАН ИЗВОЗ ВОЋА ОВЕ СЕЗОНЕ Изненадићете се! Европљани заказали, ево ко више воли наше јабуке

Ове сезоне извоз јабука иде одлично па воћари немају разлога за бригу већ, напротив, имају разлога да буду задовољни. Тек смо стигли до средине сезоне, а на инотржишта је продато око 70.000 тона јабука, по просечној цени од 0,73 евроцента по килгораму.
а
Фото: Pixabay

Произвођачи очекују и више цену, ишчекујући, уједно, да извоз домаћих јабука крене и у Кину.

Председник Асоцијације „Sebia does apples” Гојко Загорац изјавио је за „Дневник” да је од почетка сезоне, од августа 2023. године до краја децембра те године, први пут у историји највише јабуке извезено и количински и вредносно на Блиски исток, где је продато 22.500 тона јабука за 22 милиона евра.

22.5000 тона јабука за 22 милиона евра продато на Блиски исток

- Предњачи извоз за Саудијску Арабију, где смо извезли јабука за11,3 милиона евра, као и у Уједињене Арапске Емирате (УАЕ), где вредност извоза износи седам милиона евра - Рекао је Загорац. - Друго извозно тржиште за наше јабуке је Европа, где смо до краја децембра прошле године продали 30.000 тона јабука и добили 15 милиона евра. Руска Федерација, где је отишло 10.500 тона јабука у вредности од осам милиона евра, на трећем је месту. Наше јабуке продавале су се и на другим тржиштима, рецимо и у Индији, а само у августу и септембру извезено је 1.500 тона јабука.

Фото: pixabay.com

Сваке године 500.000 тона јабука

lПредседник Асоцијације „Serbia does Apples” Гојко Загорац је подсетио да сваке године на домаћем тржишту буде око 500.000 тона и да се на инотржиштима прода од 180.000 до 200.000 тона јабука.

- Домаћа годишња производња јабука је стандардна, око пола милијарде тона, али има и изузетака, као што је била лањска година, када смо због раних пролећних мразева и суше током летњег периода имали око трећину мање јабука, односно мање за око 35 и 40 одсто - навео је Загорац.


Загорац је подвукао да извоз јабука на Блиски исток иде одлично јер је у протеклих неколико година добро урађена диверзификација извозног тржишта.

- Сваке године све више извозних предузећа окреће се новим тржиштима услед бољих извозних цена - истакао је Загорац.

70.000 тона јабука по 0,73 евроцента/кг извезено јабука од августа до краја децембра 2023.

Фото: Pixabay

Ово је тек половина сезоне, истакао је, па се очекује да ће просечна извозна цена јабуке сигурно ићи горе услед мање количине индустријске јабуке, која се извози, као и виших извозних цена које се могу остварити у прва два квартала 2024. године. Такође, почев од августа ове године, односно следеће сезоне продаје јабуке, надамо се да ће Србији бити доступно и тржишту Кине, што ће у наредном периоду променити извозну слику када је српска јабука у питању.

- Када се отвори тржиште Кине, воћари не би требали да стрепе где ће јабуке продати јер је довољно да тамо продамо само део наших јабука. На кинеском тржишту се, углавном, траже обојене сорте јабука: фуџи, која је најзаступљенија, затим гала, црвени делишес и друге. Кина је у 2022. години укупно увезла 100.000 тона јабука, што је за 27.000 тона више него у 2021. години. У 2022. години је само седам земаља извозило јабуке у Кину, а само их је пет продавало у великим количинама. Највећи извозници јабука у Кину су Нови Зеланд и Јужноафричка Република, а поред ове две земље, јабуке у Кину продају још и Сједињене Америчке Државе, Француска, Аустралија и Пољска - нагласио је Загорац.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести