ОДРЖАН ДАН ПОЉА Солидан род пшенице у просечној години

Традиционална приредба новосадског Научног института за ратарство и повртарство „Дан поља” одржана је  на Римском шанчевима у присуству пољопривредника, без пословних партнера из земље и иностранства, где тај институт извози чувено НС семе, представника амбасада и државних званичника због епидемије ковид-19.
д
Фото: Дневник/Филип Бакић

Изостанак масовнијег броја званица није променио смисао те приредбе, пошто су земљорадници били у првом плану и на лицу места били у прилици да виде како изгледају усеви на огледним пољима, уједно и размене међусобна искуства и од стручњака Научног института добију савете и информације. 

Општи је закључак да ће ова година у пољопривреди бити просечна, а да ће приноси пољопривредних култура варирати, од региона до региона, у зависности од тога када и у којем обиму је било падавина. Мада је на огледним пољима било и уљане репице, јечма, крмног биља… ратаре је највише интересовала пшеница, о којој се најчешће причало због скоре жетве, али и временских непогода које чине штету широм земље.

Руководилац Одељења за стрна жита при новосадском Институту за ратарство и повртарство др Радивоје Јевтић казао је да ћемо имати довољно пшенице за нас и за друге, али да је још незахвално говорити о томе каквог ће квалитета бити ново зрно јер до жетве, која се очекује крајем јуна, има још дана.

Приноси пољопривредних култура ће варирати од региона до региона, у зависности од тога када и у којем обиму је било падавина (Др Радивоје Јевтић)
Фото: Дневник/Филип Бакић

– Од временских услова у наредном периоду зависиће  квалитет зрна пшенице – казао је др Јевтић. – Очекује се да на трећини ораница приноси буду врхунски, на другој солидни, а на трећини лоши. Али је значајно навести да неће бити значајних подбачаја због кише у време наливања зрна. Ниске температуре и киша јесу утицали на то да се у време класања формира мање класова, због чега ће бити мање зрна, али не у неком значајнијем броју, јер се свака парцела разликује од друге.

Пољопривредник Милан Татомиров из Врбаса казао је да очекује просечну годину у погледу приноса.

– Код нас је било обилне кише и ситног леда, али имајући у виду да је зима била сува, кише није било доста, па би требало још падавина и за друге усеве, соју, уљану репицу и кукуруз – навео је Татомиров.

Он је додао да сеје све што се може сејати, и да се, уз ратарство, бави и сточарством, има 30 оваца и да је све до лане осигуравао усеве. Ове године то није учинио, по властитом уверењу – због немарности.


Жетва јечма од 20. јуна

Жетви пшенице претходиће откоси јечма, који је у завршној фази зрења, поручено је са скупа на Римским шанчевима.

С обзирмо на тренутно стање усева, очекивања су да ће ратари жетву јечма почети око 20. јуна.


– Из дана у дан сам одлагао и напослетку нисам осигурао – казао је Татомиров.

По речима Стојадина Спасића из Фаркаждина, у општини Зрењанин, година ће бити шаролика.

– Моја пшеница ће бити одлична због агротехничких мера које сам на време примењивао, али има парцела где је изостала или није на време примењивана, и на тим њивама изгледа лоше – објаснио је Спасић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести