Пиво које нас враћа коренима представљено на Пољопривредном сајму

Сви посетиоци сајма јуче су имали јединствену прилику да у оквиру изложбе Музеја Војводине „Пшеница – од њиве до трпезе” пробају пиво од најстарије пшенице, која се на нашем подручју узгајала од пре осам хиљада година, па до доласка Римљана на ове просторе. 
1
Фото: Р. Хаџић

– Приликом израде, модерне технологије комбиноване су с преисторијским сировинама – објаснио је археоботаничар Музеја Војводине Александар Медовић, истакавши да пиће садржи четири одсто алкохола и киселог је укуса. – Прачовек је користио свакојаке житарице и биљке које су данас забрањене због штетног дејства на здравље. Како не бисмо изгубили спону с прошлим временима, као зачин одабрали смо пелин, узгајан у преисторији, али доступан и безбедан и за данашње конзументе. 

Медовић додаје да је идеја изложбе повратак коренима и позив савременом човеку да застане, предахне и осврне се уназад. Пиво је направила крафт пивара „Бирцуз” из Новог Сада, а компанија „Спелта Јефтић” обезбедила је сировине.

Д. Клашња

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести