Привредна комора: Ситуација није драматична, приноси мањи за 30 одсто

БЕОГРАД: Суша је ове године, према прелиминарним подацима, у просеку направилу штету на свим културама око 30 одсто, речено је данас у Привредној комори Србије.
susa kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

У ПКС кажу да ће Министарство пољопривреде, ипак, дати прецизну процену штете, као и да ситуација није толико драматична, иако су неки делови земље више погођени сушом.

С друге стране, као што је Дневник већ писао, паори сматрају да је на појединим усевима штета и до 70 одсто, те да треба прогласити елементарну непогоду и да држава донесе олакшице у виду умањења пореза и да их ослободи накнаде за наводњавање и одводњавање.

Директор сектора пољопривреде у ПКС Вељко Јовановић је, одговарајући на питање новинара да ли ће суша подићи цене пољопривредних производа, рекао да не би улазио у катаклизмичне прогнозе и да је још рано говорити о утицају на тржиште.

Ми добијамо податке од Министарства пољопривреде, пошто су њихове  пољопривредне саветодавне службе на терену и обављају процену штете и  имају директан контакт са газдинствима. Можемо да кажемо да штета постоји ове године и према неким нашим прелиминарним подацима, када би се гледале све културе у просеку је штета око 30 процената.

Јовановић истиче да треба узети са резервом црне прогнозе за ову и наредне године које поједини дају, посебно ако се упореди ова година са неким ранијим које су биле врло проблематичне.

Наводи да смо 2012. имали велику сушу и да је, ипак, 2013. била готово рекордна по приносима.

Незахвално је поредити ову годину са прошлом, која је такође била рекордна. Зато теба ову годину да поредимо са неким просеком и кад то урадимо видећемо да ситуација није толико драматична, иако има крајева који су озбиљније погођени, казао је Јовановић.

Додаје да ПКС прати и кретање цена на берзи када је реч о житарицама и да ту нису до сада приметили неке драматичне промене.

Он је рекао да ће тек када стигне прецизна прогноза штете, која се очекује крајем месеца, ПКС моћи да да реалније прогнозе промена на тржишту.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је раније најавио ће ускоро бити донет сет мера за пољопривреднике због суше додајући да су највише угрожени кукуруз и соја.

Према његовим речима, министарство ће до краја августа проценити колику штету је нанела суша и затим донети одговарајуће мере, а највише има проблема на подручју средњег Баната, као и у општинама Жабаљ, Тител, Србобран и Бечеј.

(Дневник, Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести