Паори траже: Сушу прогласити елементарном непогодом

Због суше, која ће по оцени пољопривредника у појединиом деловима Војводине умањити род соје и кукуруза и више од 70 одсто од очекиваних приноса, ратари очекују да држава донесе олакшице у виду умањења пореза и да их ослободи накнаде за наводњавање и одводњавање.
susa, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Поједини заговарају и да се прогласи елементарна непогода и да у таквим околностима држава нађе начин да пољопривредницима помогне код нове  сетве.

„Паори треба да се ослободе плаћања накнаде за наводњавање и одводњаваље и да им се умањи порез. И по хектару би држава требало да помогне свако регистровано газдинство у финансијском погледу или да им пружи олакшице за наредну сетву“, наглашава директор Опште земљорадничке задруге у Чуругу Јован Милин.

Он истиче да овогодишња жетва не обећава ни просечне приносе.

„Задруга има више од 1.000 коопераната којима је обезбедила сетву и друго што је потребно усевима па смо сада окренути томе како да и једни и други не буду на губицима. Очекујемо да држава помогне пољопривредницима следећи примере других земаља, у којима је, такође, суша умањила род уљарица и кукуруза“, каже Милин.

Ратари очекују да држава донесе олакшице у виду умањења пореза и да буду ослобођени накнаде за наводњавање и одводњавање

У чурушком атару прошле седмице је почела жетва сунцокрета, а принос је тона и по по јутру, што је мало у односу на лањске приносе и очекивања приликом сетве.

„На ораницама у месту је под сунцокретом неколико стотина јутара. Највише је посејано соје и кукуруза, чији приноси ће подбацити због суше. Управо због тога што је велика суша, и берба кукуруза кренуће раније него последњих година, већ у августу, јер је усев сасвим сув и пожутео, са спуштеним клиповима“, наглашава Милин.

Министарство пољопривреде јесте уочило да је Жабаља најгоре прошао.

„Министар пољопривреде је у праву да је суша највише погодила атар општине Жабаљ“, каже пољопривредник из Жабља Никола Ошап.

По његовим речима, кренула је жетва соје, а принос се креће између  250 и 300 килограма по јутру.

„Лане је соје било две до две и по тоне по јутру“, наглашава Ошап.

Он каже да ће у жабаљском атару почети и берба кукуруза.


Држава спрема мере

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће ускоро бити донет сет мера за пољопривреднике због суше, у којој су највише угрожени кукуруз и соја. Он је казао да ће то министарство до краја августа проценити колику штету је нанела суша и затим донети одговарајуће мере.

По његовим речима, највише има проблема на подручју средњег Баната, као и у општинама Жабаљ, Тител, Србобран и Бечеј, где влада ексетремна суша.

Недимовић је поручио да ће Министарство на време изаћи с мерама да би пољопривредни произвођачи били заштићени.


„Род је потпуно сув и вероватно неће бити ни за силажу, али суве биљке морамо склонити с њива да бисмо земљу припремили за наредну сетву“, истиче наш саговорник.

И он каже да је у условима када је недостатак падавина умањио овогодишњи род свих ратарских култура на потезу држава, која треба да заштити сељаке уколико заиста жели да подстиче и унапређује пољопривредну делатност.

Директор Земљорадничке задруге у Госпођинцима Радивој Надлачки каже да осигуравајуће кућа не осигуравају усеве од суше, а ретке које то чине имају специјалне услове па пољопривредници избегавају такве уговоре.

„Најбоље би било да се прогласи елементарна непогода и да држава пољопривредницима обезбеде погодности за наредну сетву и приликом плаћања пореза и накнаде за воду“, каже Надлачки. 

З. Делић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Жабаљ. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести