ПОЧЕЛИ ЖЕТВА И ОТКУП Јечам се аконтно плаћа 15 динара

Уласком комбајна у поља под јечмом почела је жетва на војвођанском пољима. У понедељак се очекује да ће озбиљније кренути и најважнији посао – жетва пшенице.
Žetva ječma u ataru Trešnjevca   Foto: M. Mitrović
Фото: Жетва јечма у атару Трешњевца   Фото: М. Митровић

У атару кањишке општине због претходног кишовитог периода жетва јечма је кренула са закашњењем, али се сада ради пуном паром.

Приноси су различити од парцеле до парцеле, углавном од две тоне по јутру до 3,5, али на неким парцелама род је достигао и четири тоне. На откупном месту „Роби-транса“ у Тотовом Селу јечам се откупљује по 15 динара килограм, а по речима Роберта Жолдоша, не зна се да ли је то аконтативна цена или и коначна, уз велику вероватноћу да ће то остати коначна откупна цена.

Исплата преузетог јечма је у року од три до седам дана, а како смо сазнали, јечам из атара Тотовог Села и околине откупљује се за испоруку у Албанију и Босну и Херцеговину! Контролише се само влага и да примесе буду испод четири одсто.

Миклош Нађ Немеди из Трешњевца је обавио жетву јечма на око пет јутара.

– Доста слабо је родило, зато што цело пролеће није било кише, што је веома утицало на развој усева и принос – каже Миклош Нађ Немеди. – Понуђена цена је врло ниска, али немам другог избора и део сам принуђен да продам, а око половину рода сам лагеровао на тавану јер је потребно за стоку коју држим.


(Не)пристојна понуда за пшеницу

По речима Ивана Вучковића, откупљивачи нуде свега 17 динара за килограм пшенице, што је испод економске цене. 

– Неки трговци хоће и договор, под условом да је зрно доброг квалитета. Међутим, да би се улагање исплатило, килограм жита требало би да кошта 22 динара, и пошто ће жита бити мање због дуге суше током зиме, што ће утицати на принос – навео је Вучковић.

У овој жетви пшеницу ћемо скидати с 570.000 хектара, од тога највише је у нашој Покрајини. Очекује се да ћемо добити око 2,5 милиона тона пшенице, и да ће национални просек бити око 4,5 тоне по хектару, односно да ће се приноси кретати од три до шест тона.


На парцели Чабе Нађа у атару Трешњевца комбајн је убирао озими јечам. Нађ констатује да је јесен протекла без кише, пролеће такође, а осим што јечам лоше изгледа, додаје да је и цена лоша.

– Још не знам колики ће бити род јер је жетва у току, испразнили су оно што је било у бункеру комбајна у приколицу, па ћу видети када се посао заврши – сазнајемо од Нађа. – Усев се због суше није могао развијати, остао је низак, а кише које су пристигле после сушног пролећа, закасниле су. Ништа боља није ни пшеница. На све то, цена јечма је стварно мизерна, требало би да буде бар 20 динара да бисмо били на позитивној нули. Под јечмом сам имао три јутра и све ћу продати, без обзира на цену јер нам требају паре. Откупна цена је ниска, али трошкови су исти, комбајнирање по јутру је 60 евра, као и лане.    

Комбајни су већ ушли и у нека пшенична поља, али спорадично, те се прави почетак жетве хлебног жита очекује у понедељак.

У погледу цене, о којој се највише прича пред жетву, нема значајнијих новости. И даље су ратари и откупљивачи на супротстављеним странама. Они који су пшеницу сејали сматрају да килограм овогодишњег рода не би смео да буде испод 20 динара, а реално да вреди 22 динара, док откупљивачи нуде 17 динара или договор ако је зрно доброг квалитета.

Подсећамо на то да су пољопривредна удружења недавно изнела предлог да Робне резевре Србије откупе нови род за 22 динара килограм, сматрајући да би та цена натерала и домаће трговце да за килограм жита понуде ратарима неколико динара више.

Састанак на ту тему био је пре десетак дана у Министарству пољопривреде, али по речима председника Скупштине Асоцијације  пољопривредника Србије Ивана Вучковића, још немају повратних информација о томе по којој ће цени Робне резерве Србије откупљивати овогодишњи род.

– Имамо само сагласност да Робне резерве нису против тога да откуп иде за потребе државе по 22 динара килограм, али не одлучују  о цени оне већ чекају да Влада Србије определи новац за ту намену па од суме зависи и колико ће Робне резевре ове године плаћати нови род – казао је Вучковић.

З. Делић

М. Митровић

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести