СЕЗОНА СВИЊОКОЉА ПОЧЕЛА, ПОТРЕБНО ОТВОРИТИ ЧЕТВОРЕ ОЧИ Пре забијачке проверити и афричку кугу и трихинелозу

Почела је сезона свињокоља у сеоским породичним домаћинствима, када посебно треба бити опрезан због појаве афричке свињске куге(АКС), али и трхинелозе, која на нашим просторима није још сасвим искорењена.
а
Фото: Dnevnik.rs

Због АСК у зараженим подручјима домаћини треба да воде рачуна, без обзира на то што свиње, наизглед, делују здраво.

Епидемија афричке куге донела је са собом озбиљне последице. Према последњим подацима, више од 54.000 свиња у Србији је еутаназирано.

Тренутно је интензитет појаве смањен у односу на ситуацију од пре три месеца, што не значи да је вирус елиминисан или да је нестао.

Када се болест појави, доносе се одлуке о проглашењу зараженог или угроженог подручја и уводе се мере за контролу, сузбијање и искорењивање болести.

Зато се сада мора најавити свињокољ или, као га још зову, диснотор а неки и - забијачка, у зараженом и угроженом подручју када ветеринари долазе у газдинство и узимају узорак крви пре клања животиње.

До потврде о исправности меса препоручује се избегавање конзумирања сировог или недовољно термички обрађеног меса и месних прерађевина (др Дејан Беуковић)

Доцент др Дејан Беуковић са Пољопривредног факултета у Новом Саду изјавио је за „Дневник” да та анализа не кошта фармере јер је бесплатна и релативно брзо се добија. - Након што се добије се одлучује шта даље. Уколико се утврди присуство вируса животиње се нешкодљиво уништавају као и евентуално месо уколико је животиња заклана у међувремену. За остале свиње на том газдинству где се утврди присуство вируса се примењује идентичне мере нешкодљивог уклањања - за цео запат.


Дератизација важна због глодара

- Висока стопа заразе свиња често се бележи у домаћинствима са присуством глодара - истиче др Беуковић. - Ове године, повољни услови за размножавање глодара, услед благе и суве јесени, захтевају додатну опрезност. Стога је дератизација, као мера за сузбијање различитих зооноза, укључујући и трихинелозу, од изузетне важности.


Наш саговорник напомиње да је за газдинства, уколико нису у зараженом или угроженом подручју, уобичајена процедура. - У борби против зооноза, кључна је непрестана превенција трихинелозе да се не би заразили људи. Превенција се постиже темељним прегледом меса закланих свиња. Када је контрола исправности у питању, прегледа се круна дијафрагме која се налази близу кичменог стуба, узимајући, при том, узорке са обе стране кичменог стуба.

Када се коље више свиња истовремено, истиче др Беуковић, узорак се узима од сваке животиње засебно и означава.

Фото: Dnevnik.rs

- Примећено је да су старије свиње и оне које се држе на отвореном, посебно у руралним подручјима и на пашњацима, склоније зарази. Инфициране животиње често не показују очигледне симптоме болести. Важно је да узорке прегледа стручно лице, односно овлашћена ветеринарска станица. Најчешћи начин прегледа меса је трихиноскопија (метод компресије), цена оваквог прегледа је око 500 динара. Постоји друга тачнија, али скупља метода дигестија (метода брзе ензимске дигестије помоћу магнетне мешалице) која се користи када се сумња код претходне методе потврди или најчешће као обавезна метода код дивљих свиња.

До потврде о исправности меса, подвлачи др Беуковић, препоручује се избегавање конзумације сировог или недовољно термички обрађеног меса и месних прерађевина.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести