Србија до краја године добија Стратегију развоја винарства

БЕОГРАД: Стратегија развоја винског сектора у Србији за период 2020-2030. биће усвојена до краја године, најавио је министар финансија Синиша Мали на првој конференцији Савеза винара и виноградара Србије који је основан у јулу ове године.
branje grozdja, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Мали је нагласио да држава жели да стане иза домаћих винара и да кроз Стратегију Владе Србије о развоју ове привредне гране у наредних 10 година обезбеди финансијска средства како би и винари и држава још више производили и зарађивали.

Како је рекао, у току је израда стратегије развоја и маркетинг план винарства и виноградарства која ће биће завршена до средине новембра, а у чијој изради учествује велики број винара и виноградара из Савеза.

"Желимо да заједно са њима направимо стратегију која није списак жеља, већ која може да се спроведе у пракси. Стратегију ћемо усвојити до краја године, а у буџету за 2020. обезбедићемо новац за промоцију српских винарства и вина, креирање бренда винара Србије и додатно унапређење производње", рекао је синоћ Мали.

Додао је да све то треба да допринесе не само расту целе те индустријске гране, него и развоју туризма у нашој земљи, као и позиционирању бренда "маде ин Сербиа" и у овој области.

Како је рекао, оснивање Савеза и израда стратегије су први резултати иницијативе коју је пре неколико година покренуо председник Србије Александар Вучић и позвао чланове Савеза да још активније учествују у изради тог документа.

"У буџету за 2020. и наредне године, обезбедићемо довољно новца како би подстакли промотивне активности и побољшали начин производње вине, обраде винограда,начин на који се бранимо од увоза јефтиног грожђа, боље примењујемо и осмишљавамо маркетинг агенције", рекао је Мали и честитао оснивање Савеза наводећи да је то први корак ка томе да српско винарство, српска вина и винарије постану светски познати и препознатљиви.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је да, када је реч о виноградарству, први пут сви у Србији имају исти циљ - да се потпуно унапреди та грана пољопривредне производње.

Недимовић је приметио да су винари и виноградари увек били скромни и да су углавном ослањали на средства из ИПАРД фондова, али да држава данас има довољно новца да улаже у ову грану привреде.

Говорећи о стратегији за вински сектор, поручио је да је веома важно што је овај сектор препознат као важан, додајући да ће бити направљене посебне мере за винарство како би се постигли још бољи резулатати.

"Имамо 6.700 хекатара регистрованих виногарада, а само осам одсто аутохтоних сорти. Ако желимо да причамо о "вину из Србије", морамо много тога да променимо", рекао је Недимовић.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић казао је да је формирање Савеза винара и виноградара значајно због развоја винског туризма, који је у сталном у порасту.

"Туристи из Кине су нам на првом месту по броју долазака у првих осам месеци ове године, а они увек у оквиру своје посете обиђу макар једну винарију. Очекујемо да нам стратегија да смернице како бисмо додатно подстакли развој винарства, а сигуран сам да ћемо заједничким снагама успети у овом цилху", истакао је Кнежевић.

Председник Савеза винара и виноградара Србије Божидар Александровић казао је да чврсто верује у успех ове стратегије.

"Ови стратегију радимо за наредних 10 година, а она ће обрадити и подизање винограда, што је круцијално, као и подизање винарија, развој винског туризма и промоцију српских вина", истакао је Александровић.

Изразио је наду да ће Србија у наредним годинама имати хиљаде хекатра нових винограда и да ће српска вина освајати још више награда на светским такмичењима, као и да ће се у винском сектору осетити бољитак од развоја винског туризма.

Првој конференцији Савеза винара и виноградара присуствовао је и енолог Валтер Филипути из италијанске компаније Хорњатх ХТЛ који је рекао да је имао прилику да проба многа српска вина и да их је оценио највишом оценом.

"Мислим да сте на добром путу и да ће усвајање стратегије и системско решавање у области винарства помоћи да српска вина једног дана "заиграју у лиги шампиона", поручио је Филипути.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести