СТАВИО ДИПЛОМУ У ЏЕП И ВРАТИО СЕ НА СЕЛО: Војо из села Радаљево сада је најдомаћин за 2023. годину (ФОТО)

Ивањица: Тошовићи из села Радељево код Ивањице надалеко су познати повртари и пољопривредници.
1
Фото: РИНА, комбо

Почело се у њиховом домаћинству давно, са само једним пластеником а сада се они простиру на 5.000 квадратних метара, а у њима вредни чланови породице узгајају зелену салату, спанаћ и расаде поврћа.

За њихов марљив рад и велики труд стигло је и признање јер је Војо Тошовић проглашен за Најдомаћина Србије 2023. године у области повртарства на конкурсу које је организовало Министартво пољопривреде, шумарства и водопривреде и Привредна комора Србије.

Фото: РИНА

- Посао сам наследио од деде и оца. Они су деценијама на локалну пијацу износили наше производе, ја сам последњих петнаест година то заједно са укућанима аподигао на виши ниво и сада је цела породица укључена. Седморо нас је у кући и радимо ко шта и колико може, преклапамо се и допуњујемо. Посла у пластенику увек има, али ми не бежимо од тешког рада, рекао је за РИНУ, ивањички најдомаћин, Војо Тошовић.

Поносан је што је добио ласкаво признање за свој уложени труд и рад и каже да му то даје додатан подстрек да настави у истом правцу. Није се покајао ниједног тренутка што се након завршеног школовања вратио у своје родно село.

- Ја сам увек себе видео на селу. И на факултету и одслужењу војног рока, увек сам својим другарима причао о лепоти села и да желим да останем и да заснујем породицу на селу. И сада када сам добио ову награду, звали су ме са свих страна и пуна срца су ми рекли да сам успео у оном о чему сам одувек машта”, каже Тошовић.

Свих седам чланова породице Тошовић, од најстаријих до најмлађих укључено је у радове у пластеницима, а неки неретко позову и додатно појачање.

- Највише посла има у мају, тада је продаја расада. Касније се све то посади, након чега следи одржавање и берба. И моје друштво из школе ми радо помаже. Често долазе код мене када је сезона да заједно обавимо послове. Ипак, жене у нашој породици ипак раде оне мало лакше, а мушкарци теже послове, каже ћерка најдомаћина, Николина Тошовић.

Иначе, уз звање Најдомаћина ова награда са собом носи и новчани део, који је Војо поделио са онима којима је новац у овом тренутку потребнији.

РИНА

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести