УСПЕШАН МЛАДИ ПОЉОПРИВРЕДНИК ИМА ВРЕМЕНА И ЗА ЊИВУ И ЗА ШКОЛУ Сеје, жање и припрема се за докторат

Штефан Едориан Белу из Владимировца код Панчева је млади пољопривредник, који је Пољопривредни факутет и мастер студије завршио у Темишвару, у Румунији. Ужа специјалност у пољопривредној науци му је уљана репица.
д
Фото: Приватна архива

Размишља да упише и докторске студије, али знање стечено на универзитету не примењује у теорији преносећи га другима већ га користи у пракси на сопственим њивама у сетви примарних пољопривредних кулутура: пшенице, кукуруза, соје, сунцоктета, јечма и уљане репице, у чему му помажу тата Дорел, стриц Јонел, брат Ђорђе и деде Ђорђе.

- За пољопривреду сам се определио из више разлога, а главни је тај што сам од малена био присутан у свим пољопривредним пословима. Ја сам пета или шеста генерација пољопривредника у фамилији Белу - казао је Штефан Едориан за „Дневник”. - Моја порука младима је да не беже из села већ да сачувају газдинства и наставе послове својих родитеља. За то постоје разлози, на селу су људи слободнији, имају више простора за кретање, нису затворени у четири зида већ свакодневно, бавећи се пољопривредом, имају обавеза, али, и поред тога, увек буде времена за одмор и путовања, што је сада међу младима популарно.

У сетви не окрећем земљу већ семе полажем у оранице директно сејалицом, без припреме земљишта
Фото: Приватна архива

У сувом ратарењу, каже, пољопривредно газдинсто Белу увек је користило сертификовано семе , страно и домаће, али је, сада , на његов предлог, кренуло више да сеје домаће НС семе и било задовољно приносима. - Следио сам њихова упутства и определио сам се за НС семе у пролећној сетви кукуруза и сунцокрета. Посебно бих истакао НС хибриде сунцокрета јер током суперћелијске олује нисам имао ниједну полеглу стабљику.


И сетва је инвестиција

Наш саговроник наглашава да се приликом сетве консултује са свим колегама и стручњцима из свих семенских кућа.

- Свака сетва представља инвестицију и зато с посебно пажњом прилазим том послу, не штедим на семену, вештачком ђубриву и заштитни средствима јер од улагања зависи какав ће род бити у погледу приноса и квалитета. Инвестиција у пољопривреди није само улагање у физичку имовину газдинства већ и свака нова сетва - закључио је Штефан Едориан Белу.


Штефан Едориан напомиње да је ове године газдинство Белу уговрило огледна поља са више семенских кућа на 12 хектара, где је већ посејано 22 хибрида. И у тој сетви, наглашава, очекује да ће НС семе бити међу првим хибридима у погледу приноса. У погледу климатских промена и све чећше суше, Штефан Едориан напомиње да примењује директну сетву после жетве, без икаквих предходних припрема земљишта. - У сетви не окрећем земљу већ семе полажем у оранице директно сејалицом, коју смо прошле године купили. Тако смо прошле јесени сејали пшеницу, уљану репицу и јачем. Једноставно, на парцеле сам ушао после жетве са сејалицом и добио одличне резултате јер таква сетва не штеди само време и гориво већ и чува влагу у земљи и даје добре приносе. Тако ћу на пролеће сејати и кукуруз, соју и сунцокрет.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести