СТИЖЕ НОВАЦ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ Европска комисија одобрила 230 милиона евра подршке произвођачима кукуруза у Пољској

Европска комисија је одобрила средства за подршку сектору производње кукуруза која је предложила Пољска влада, признајући да је ова мера неопходна и пропорционална имајући у виду ризике са којима се суочавају пољски фармери у контексту руског рата против Украјине.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

- Европска комисија је одобрила око 230 милиона евра за подршку пољском сектору производње кукуруза у контексту рата Русије против Украјине... Ова подршка ће се састојати од ограниченог износа помоћи у облику директних грантова. Ова иницијатива је намењена произвођачима кукуруза који су у опасности од финансијске ликвидности због потешкоћа на пољопривредном тржишту, које је изазвао руски рат против Украјине - наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕУ.

Како се додаје, државна помоћ не би требало да прелази 280.000 евра за сваког примаоца и требало би да буде исплаћена у грантовима најкасније до 30. јуна 2024. године.

Европска комисија је закључила да је ова шема "неопходна, одговарајућа и пропорционална" за исправљање озбиљних неправилности у привреди земље чланице сагласно правилима ЕУ о државној помоћи.

Пољски министар пољопривреде Чеслав Секерски недавно је изјавио да, након што је Европска комисија одбила захтев Пољске за увођење царина на украјинске пољопривредне производе, Варшава намерава да уведе регионалне механизме заштите од негативних последица прилива пољопривредних производа из Украјине на пољско тржиште.

Он је нагласио да Пољска води интерне консултације у вези са увођењем дозвола за извоз пољопривредних добара, које је предложила украјинска страна.

Претходна пољска влада Матеуша Моравјецког једнострано је увела ембарго на увоз украјинског жита (пшенице, кукуруза, уљане репице, сунцокрета) у Пољску 15. септембра прошле године након што је Европска комисија одбила да продужи ову забрану на нивоу ЕУ. Нова влада Доналда Туска одлучила је да још не укида овај ембарго.

Телеграф бизнис

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести