Заливни системи на још 557 хектара

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је јуче нових 100 уговора пољопривредницима из Војводине који су добили бесповратна средства за суфинансирање набавке опреме за наводњавање и изградњу експлоатационих бунара.
Ugovori za navodnjavanje Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Укупна вредност јучерашње инвестиције у системе за наводњавање је 65,5 милиона динара, од чега је из покрајинског буyета обезбеђено 39,4 милиона.

Радојевић је казао да ће се реализацијом тих инвестиција на територији Војводине наводњавати нових 557 хектара, и то већим делом – 532 хектара – водом из бунара, а 25 хектара оном из канала.

"Та подстицајна мера наишла је на посебно интересовање пољопривредника млађих од 40 година, затим жена – носиоца пољопривредних газдинстава, те оних који се баве пољопривредом у отежаним условима рада, који су од ове године препознати у конципирању мера Секретаријата за пољопривреду",  казао је Радојевић, додајући да су по том основу јуче новац добила 63 пољопривредника.

Како је још напоменуо, закључно с јучерашњим потписивањем уговора, додељено је укупно 307 уговора за набавку система за наводњавање. Укупна вредност инвестиција је 251 милион динара, од чега је Покрајина обезбедила 146 милиона. То је омогућило да од почетка 2017. године под системима за наводњавање буде нових 1.676 хектара.

"Уверен сам у то да ћемо наставити тим темпом јер ћемо, након ребаланса покрајинског буyета, расписати нови конкурс за набавку система за наводњавање",  казао је Радојевић. Он се у изјави за медије осврнуо и на панел под називом „Узгој и производња пасуља – стање и перспективе”, који је јуче одржан у Темерину.

Ресорни секретар је истакао да су пољопривредници заинтересовани за интензивирање производње пасуља те да се произвођачи пасуља могу препознати у подстицајним мерама Секретаријата за пољопривреду, међу којима је и набавка система за наводњавање.

"Верујем да ће се повећати не само површине под пасуљем него и приноси по хектару јер се из државе одливају значајне своте за увоз пасуља, а имамо неопходне услове за интензивирање његове производње ", казао је Радојевић.  

  З. Д.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести