Поповић: Влада ће издвојити још више средстава за иновације

БЕОГРАД: Влада Србије ће у наредном периоду издвојити још више средстава за иновације и технолошки развој, што ће допринети развоју економије, повећању извоза и отварања радних места у високо технолошким секторима привреде, рекао је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.
popovic, tanjug video
Фото: Ненад Поповић, фото: Танјуг (Видео)

Поповић је приликом представљања резултата пријављених пројеката на јавни позив за програме подршке технолошких иновација рекао да је број пријављених током позива који је трајао три месеца био рекордан, 237 пријављених из 37 места широм Србије.

"То показује да Србија има велики потенцијал за иновације у свим сферама економије, јер су се за пројекте пријавиле компаније различитих делатности ИТ, пољопривреда, грађевинарство, машинство, медицина. На конкурс се пријавило 70 одсто више компанија него раније, што говори о расту и значају оваквог начина пословања", рекао је Поповић.

Фото: Танјуг (Видео)

Он је додао да оцењивање пријављених пројеката врше независне експертске комисије у два круга и да ће резултати бити познати почетком децембра.

"У Србији постоји велики потенцијал малих, микро и великих предузећа, који желе да представе своје технолошке иновације и да учествују у овим конкурсима. Са друге стране, у Србији постоји критчна маса компанија које желе да добију средства од владе како би промовисале своје производе и услуге на тржишту на исти начин као што компаније из Европе добијају средства из својих држава", рекао је Поповић.

У оквиру Јавног позива, компаније су аплицирале за две врсте програма, Програм за рани развој који је намењен предузећима до три године односно стартаповима, и Програм за иновације који је намењем малим и средњим предузећима.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац, рекао је да је број пристиглих пријава рекордан, да су пристигли пројекти из великог броја области, али да је највише њих из области информационих и комуникационих технологија.

"Из те области је око једна четвртина пројеката, затим следе прехрамбена индустрија, пољопривреда. Вредност свих аплицираних пројеката је близу 45 милиона евра, а влада Србије издвојила је за овај конкурс 2,7 милиона евра", навео је Ракоњац.

Он је додао да је тражња већа од понуде, и да је иновациони потенцијал Србије веома висок.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести