Ружић: Е-потпис важан и за грађане и за добру управу

БЕОГРАД: Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању у великој мери олакшаће грађанима трансакције и комуникацију јер ће квалификовани електронски потпис моћи да користе и преко својих мобилних телефона, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
ruzic, tanjug video
Фото: Бранко Ружић, фото: Танјуг (Видео)

"У читавом спектру питања која третирају област дигитализације и добре управе веома је значајно да је закон донет", рекао је Ружић одговарајући на питање новинара о новинама које доноси пропис усвојен у уторак у Скупштини Србије.

За закон, којим су изједначени квалификовани електронски потпис са својеручном потписом и електронски документ са папирним документом, Ружић каже да отвара врата да много већи број грађана Србије користи те услуге.

"Управо то говори и о одговорности владе на челу са Аном Брнабић и о нашем одговорном односу према једној бољој управи и управи која ће бити сервис грађана", истиче Ружић.

Подсетио је да је до сада, због компликоване процедуре, само 360.000 грађана могло да користи електронски потпис, што је пет одсто укупне популације.

Оценио је да закон има велики значај и са аспекта позуданости и сервиса који грађани користе, али и са аспекта увођења реда у систем и праћења свих трендова у који постоје у свету у 21. веку.

Квалификовани електронски потпис омогућиће потпуно сигурност, безбедност и висок степен поузданости, а законом су утврђени различити поступци идентификације.

У зависности од степена ризика од злоуптреба и могуће штете, постојаће три нивоа идентификације - основни, средњи и високи.

Новим законом биће уведен и електронски печат за правна лица, а предвиђено је и формирање електронског магацина за чување документације.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести