СФРЈ купила за 300.000 долара, а сад вреди 50 милиона

У априлу ове године Србија, Хрватска, Словенија, Македонија и БиХ постигле су договор с агенцијом која ће реализовати продају двеју некретнина бивше СФРЈ у Њујорку.
amerika 2.jpg
Фото: Youtube Printscreen

На састанку је договорена и минимална цена објеката. За продају тих атрактивних некретнина на међународном тендеру руковођење је добила  америчка агенција „Даглас–Елиман” и њен стручњак Тристан Харпер.

Зграду на Петој авенији у Њујорку СФРЈ је купила још 1946. године за тадашњих 300.000 долара за своју мисију при УН. Она се продаје за 50 милиона долара, а по ранијим Харперовим изјавама, било је шест заинтересованих купаца. Земље-сукцесори бивше СФРЈ договориле су се да је неће продати испод 40 милиона долара, а да почетна продајна цена буде десет милиона долара већа. На крају, тек када се прикупе понуде, земље-сукцесиори ће, свака појединачно, донети коначну одлуку о продаји, односно да ли им уговорена цена одговара или не.

40 милиона долара минимум за Мисију

Зграда је подигнута 1905. године по пројекту познате њујоршке ахритектонске фирме „Ворен и Ветмор”. Први власник био је Роберт Бикман Ливингстон, који је постао гувернер државе Род Ајленд. Он је ту кућу изградио за себе и своју породицу, па се она и сада зове Бикманова кућа. По Харперовим речима, зграда има око 2.000 квадратних метара на девет нивоа, од чега пет главних стамбених, а остало су терасе и помоћне етаже.

Има 18 соба и шест купатила и вински подрум, а била је прва зграда у оно време с два електрична лифта, који су још увек у функцији.

Због своје изузетне архитектуре, зграда је од 1969. године под заштитом државе и Града Њујорка. У њој и данас има сачуваних уметничких радова, стилског намештаја, златни светларник и низ других детаља и опреме који су саставни део ентеријера и купац који је спреман да плати тражену цену, добија и све то. Првих шест заинтересованих кандидата јавило се брзо након објаве продаје па су стручњаци већ половином године закључили да ће продајна цена озбиљно премашити почетну, што није чудо с обзиром на историјски значај и ентеријер те виле и све оно што улази у купопродајуну цену.

Осим те грађевине, резиденција бивших југословенских амбасадора при светској организацији, недалеко на Парк авенији, продаје се за 18 милиона долара. Реч је о дуплексу-пентахусу од 450 квадратних метара, са четири велике терасе, у којем већ више од 25 година нико не станује, док Србија плаћа трошкове одржавања.

18 милиона долара резиденција     

"Сваки потенцијални власник тог здања и оближње резиденције неће добити само прекрасни дом на Петој авенији с величанственим погледом на Централни парк и луксузан стан на Парк авенији, већ у неку руку и део историје Њујорка", устврдио је Харпер.

У првој половини јуна расписан је тендер за избор лица заинтересованих за куповину Титове њујоршке рецизеденције – пентахуса и стигло је десет понуда. О избору евенуталног купца ускоро ће бити обавештене све државе бивше СФРЈ, па се може очекивати да о купцу и износу који је платио за то некадашње југословенско здање буде обавештена и јавност.

У којој фази је продаја кућа на Петој авенији и да ли је, осим већ најављених шест потенцијалних купаца, стигла још нека понуда, нема много информација. Агент за некретнине Харпер није желео да открије идентитет заинтересованих купаца, али је навео да су „сви екстремно добро ситуирани појединци различитог порекла”. Због скривања њиховог идентитета, у јавности се појавила информација да су у питању неки чувени холивудски глумци, али то никада није потврђено.

Србији припада 40 одсто

Након продаје некретина у Њујорку, новац ће бити подељен међу државама према уделима договореним у Уговору о питању сукцесије, с тим што је Србија од земаља наследница тражила и да јој се надокнаде досадашњи трошкови одржавања њујоршког стана. По Уговору, Србији ће припасти 40 одсто од суме добијене продајом некретина у Њујорку.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести