Србија и РС градиће две нове хидроелектране на Дрини

МАЛИ ЗВОРНИК: Министар енергетике и рударства Алаксандар Антић нада се да ће прве формално-правне радње у вези с градњом две нове хидроелектране на Дрини бити реализоване до краја године, напомињући да Електропривреда Републике Српске треба да аплицира и обезбеди концесионо право, а да ће се у међувремену радити на осталим питањима.
drina
Фото: Tanjug

Он је то изјавио након данашње седнице Енергетског комитета Србије и РС, на којој је договорена заједничка градња електрана "Фоча" и "Паунци", а што ће бити верификовано 29. августа на заједничкој седници две владе у Требињу.

Након седнице која је одржана у Хидроелектрани у Малом Зворнику процењено је да су та два на добром хидропотенцијалу, те да је њихова реализација у заједничком интересу.

Како је Антић објаснио ради се о две хидроелектране снаге око 95 мегавата, вредност инвестија је око 200 милиона евра, одређен је заједнички тим који ће радити на пројекту, а Електропривреда РС и ЕПС ће бити задужене за развој пројекта, односно изградњу хидроелектрана.

Антић је казао да је на састанку било речи и о сарадњи у области гасне привреде, решавању односа у односима Србијагаса и Гаспромета Пале, који имају заједничку имовину,а потребно је да се на нивоу две владе усагласе њихови односи.

Антић се нада да ће то бити завршено до почетка нове грејне сезоне, а министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ðокић каже да Влада РС већ дуже ради на припреми за изградњу хидроелектране Бук Бијела. 

Каже да су тренутно у завршној фази пред расписивање јавног позива за избор извођача радова, али и да се сада планира заједнича градња још две нове хидроелектране. 

"Нема ништа веће и важније од тога да грађани и Србије и Српске виде да ми радимо заједно, да смо на једнак начин посвећен даљој изградњи и јачању наших односа и сарадња и кроз животна питања", рекао је Ðокић.

Седници Енергетског комитета Србије и Републике Српске присуствовали су и генерални директор ЈП Србијагас Душан Бајатовић, в.д. директора ЈП ЕПС Милорад Грчић, директор за производњу енергије Дринско Лимске ЏЕ Микајило Злојутро...

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести