Србија уводи услугу ''кеш бек'' ради већег коришћења картица

БЕОГРАД : Грађани Србије ће у наредном периоду моћи да, током куповине робе и услуга у објектима који се баве трговинском делатношћу уз плаћање платном картицом, истовремено подигну и готов новац код продавца на ПОС терминалу на самом продајном месту.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

У заједничком саопштењу Народне банке Србије и Министарства финансија се наводи да је ова услуга у свету позната као " кеш бек", а може бити омогућена у свим објектима који се баве трговинском делатношћу и имају ПОС терминале - продавнице, киосци, супермаркети, мегамаркети.

"Уверени смо да ће стварање услова за пружање наведене услуге допринети већој употреби платних картица и других савремених облика плаћања, уз смањење обима сиве економије и подстицање учешћа грађана у коришћењу финансијских услуга, што су претпоставке стабилног и одрживог привредног раста", наводи се у саопштењу.

То би на конкретном примеру значило да би потрошач, када у супермаркету плаћа картицом робу у вредности од 2.000 динара, имао и могућност да подигне одређени износ динара у готовини (нпр. 1.000 динара), тако да обе трансакције изврши једним коришћењем платне картице на ПОС терминалу (у конкретном примеру у износу од 3.000 динара).

Максимални износ готовине која се може подићи по правилу се уређује правилима рада картичних система, при чему трговац може одредити и нижи износ, о чему је дужан да обавести потрошача.

Такође, правилима рада картичних система најчешће се не прописује минимална вредност робе која се купује као услов да би се исплатио готов новац.

Из угла трговаца, ова опција подразумева да се готовина у благајни, исплатом потрошачу, претвара у депозитни новац на рачуну трговца (који се преноси са рачуна потрошача на рачун трговца), чиме трговац испуњава део обавезе уплате пазара на текући рачун прописане Законом о обављњу плаћања правних лица, предузетника и физичких лица која не обављају делатност.

На овај начин смањује се и број одлазака трговаца у банку ради уплате пазара, чиме су мањи и безбедносни ризици повезани с тиме, као и трошкови које трговци имају по основу накнада које плаћају банци.

Услов за пружање " кеш бек" услуге је да је исплата готовине повезана са трансакцијом којом се плаћају роба и услуга, а одлука о омогућавању те услуге потрошачима и трговцима је на картичним системима, издаваоцима и прихватиоцима платних картица.

" Кеш бек" услуга не захтева издавање посебног одобрења трговцима (јер не представља платну услугу на коју се примењује Закон о платним услугама). Код трговца долази само до промене облика примљеног новца - пазар прелази у депозитни новац за износ готовине који се исплати потрошачу.

Ова услуга представља додатни начин за подизање готовине, што је посебно значајно за становништво у срединама у којима не постоји развијена мрежа банкомата. Такође, остварује се и уштеда времена за потрошача, који не треба да размишља о одласку на другу локацију како би подигао готовину са свог рачуна

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести