Суд донео решење о усвајању новог УППР за ХИП-Петрохемију

БЕОГРАД: Привредни суд у Панчеву данас је донео решење о усвајању Унапред припремљеног плана реорганизације за ХИП-Петрохемију, којим је предвиђено да се сва преостала потраживања поверилаца настала до 31. јануара 2017. године делимично конвертују у капитал Петрохемије, а делимично отпишу, саопштила је та компанија. 
petrohemija, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Усвајањем УППР-а обезбеђен је завршетак финансијског реструктурирања компаније и стабилно пословање у будућности. Повериоци су конвертовали 52,3 одсто укупних потраживања, док је 47,7 одсто отписано, тако да је питање старих дугова решено", изјавио је Велимир Унковић, генерални директор ХИП-Петрохемије. 

Како се наводи у саопштењу, Унковић је рекао да ХИП-Петрохемија послује стабилно и генерише позитиван пословни резултат, а све текуће обавезе се редовно измирују. 

"Након реализације УППР-а око 76 одсто акција биће у власништву Републике Србије и повезаних лица, а 24 одсто преосталих акција у власништву НИС-а и Лукоила. Очекујемо да се мере предвиђене УППР-ом реализују у кратком року, а најкасније до краја године", додао је он.

Унковић је оценио да је доношењем новог УППР учињен велики корак ка дугорочном решавању статуса фирме на чему руководство компаније интензивно ради у сарадњи са Владом Републике Србије. 

"Имајући у виду стратешку позицију ХИП-Петрохемије као највећег произвођача петрохемијских производа, једног од најзначајнијих извозника, чисте билансе, као и позитивне пословне резултате које компанија остварује у последње две и по године, сматрамо да су инвестиције у развој основни услов за постизање дугорочно одрживог пословања Петрохемије", додао је он.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести