Брнабић: Хајде да преговарамо, ту сам за раднике, не за штрајкачки одбор

БЕОГРАД: Влада Србије ће наставити да се бори за радна места у Фијату, али сумња у добре намере Штрајкачког одбора који тражи да им влада гарантује нету зараду од 45.000 динара, а то је немогуће испунити, каже премијерка Ана Брнабић.
Premijerka, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Z. Žestić
Фото: Tanjug

Због тога каже - хајде да разговарамо, те да је ту за раднике, не и за Штрајкачки одбор, али да Влада свакако неће одустати од Фијата. 
Брнабић је данас на конференцији за новинаре, а после састанка са ХБИС групом, рекла да ће се влада за Фијат борити као што се борила за Ззелезару Смедерево, али да штрајкаеки одбор траже немогуће, односно оно што влада не може да испуни. 

"Влада законски не може да гарантује да минимална нето зарада буде 45.000 динара", појаснила је премијерка.
Додала је да су штрајкачи испоставили влади и нови захтев, а то је да добију 20.000 динара као накнаду што су штрајковали, што је, каже, такође немогуће испунити.

Брнабић истиче да без обзира на све остаје спремна за разговоре са радницима када год они одлуче. 
Подсетила је такође да је успех у Железари Смедерево јасна порука и руководству Фијата - да влада неће одустати као што није одустала ни од железаре.
"Смедерево је фантастичан пример да у владу треба да се верује и да ће влада обаћања испунити и да ће залећи за своје рандике. И када нико не верује у будућност влада верује", поручила је Брнабић.

Наводећи да је са Штрајкачким одбором разговарала кад год су хтели, да се то дешавало и иза поноћи, Брнабић је приметила да је некоректно што се након тога појави саопштење тог истог одбора о томе како влада разговара са радницима преко медија. 
"И ту смо били толеранти, оћутали смо и дали нову шансу", рекла је премиојерка те поручила да управо зато сада хоће да разговара са радницима.
Влада је, како је напоменула, пристала да изађе у сусрет у вези са свим захтевима радника, али не може да гарантује колики ће бити процент повећања плата, због чега се она пита постоји ли добра намера у потезима штрајкача. 

Подсећа, наиме, да су синдикати водили преговоре од 9. до 21. јуна о новом колективном уговору, те да су их сами напустили и одлучили да почну штрајк. 
Подсећа и да се један синдикат није ни одазвао на разговор са владом нити је дао било какво објашњење.
Такође, додаје, Фијат њој раније није дозволио да уђе у погоне фабрике у Крагујевцу са образложењем да су радници бесни.

"Хајде да преговарамо. Ту сам за раднике и ноћи и викендом, не за Штрајкачки одбор, пошто са њима комуникација није у најбољој намери", рекла је Брнабић закључивши да јој се чини да није постојала влада која је тако искрено и отвореног срца радила на очувању радних места.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести