Само преговори спасавају Фијат у Крагујевцу

Влада Србије и Министарство привреде у сталном су контакту са штрајкачким одборима и пословодством „Фијата” у Крагујевцу, покушавајући да две стране доведу за сто да би се преговарало о захтевима радника.
fijat, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Министар привреде Горан Кнежевић истиче да Влада Србије није преговарач у том процесу, као и да је у колективном уговору „Фијата” наведено да су преговарачке стране послодавци и запослени.

„Влада је само посредник и труди се да их доведе за преговарачки сто. Влада ће инсистирати на томе да се испуне захтеви радника, али јој је важно и да „Фијат” остане у Србији. Нама је у интересу и једна и друга страна и не навијамо ту ни за кога него желимо да седну за сто. Плате у „Фијату” јесу мале, али не може Влада Србије да гарантује њихово повећање. Ми ћемо инсистирати на томе да се те плате повећају, али не можемо да гарантујемо“, рекао је Кнежевић.

Поводом правила „Фијата” да не преговара док се штрајк не прекине, Кнежевић истиче да је то корпоративно право те компаније и да су нагласили да ће сести за преговарачки сто чим се штрајк прекине.

„Влада Србије и Министарство привреде 24 сата су на располагању радницима и поручујем им да је свима у интересу да што пре крену преговори, као и да би било велика штета и за раднике и за државу уколико се то не догоди“, истакао је Кнежевић.


РаднициФијатаодлучују

Председник СССС-а Орбовић истиче да једино запослени у „Фијату” могу одлучити шта је за њих најбоље и у интересу радника, односно шта је минимум који траже, додајући да је за то неопходно да дође до преговора, а у оквиру њих да се реши оно што их мучи.

„Радници најбоље знају шта је њихов интерес и испод чега чега неће и не могу пристати, и то се мора решити. Овде није више питање услова већ једноставно да се седне за сто и почну преговори. Многа питања која су постала проблем заправо није ни требало да постоје, као што су питања рада на више радних места, прековременог рада, зараде, бонитета... Но, све то се може лако решити кроз преговоре, али важно је да до њих дође. Ми као синдикална центала можемо само да посредујемо, и то у сарадњи с државом и чинимо, а преговоре морају водити сами радници „Фијата” и њихов штрајкачки одбор. Дајемо им стручне и правне услуге и све што им је потребно, али одлуку о прекиду штрајка и да ли је нешто прихватљиво доносе сами радници „Фијата”, каже Орбовић.


Лидер Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић истиче за „Дневник” да је проблем „Фијата” озбиљан и да је најгоре од свега што суштински нема преговора и што се још није село за преговарачки сто.

„Држава, односно Влада Србије, ради све што може и нуди да помогне да до преговора дође, али да би се то десило, мора друга страна, односно „Фијат”, да пристане. „Фијат” једноставно неће да уђе у преговоре. Цео протест и штрајк и постоје управо из разлога што он не преговара и што се „хвали” да они не преговарају у штрајку иако су законима наше државе на то обавезни јер дошли су у Србији и знају какви су наши прописи и да их се морају придржавати. Наш закон каже да су у периоду штрајкова обавезни да преговарају, а на то су се обавезали и колективним уговором. Колективним уговором, који су потписали с радницима, имају обавезу да у року од пет дана почну преговоре у случају да дође до штрајка“, објашњава Орбовић.


На мукама и Зрењанинци

Индустријски синдикат компаније „Дрекслмајер аутомотив” из Зрењанина изразио је забринутост због штрајка запослених у „Фијату” у Крагујевцу, саопштило је  Министарство привреде.

Како се наводи у саопштењу, у допису синдикат „Дрекслмајера” наводи да су забринути дужином трајања штрајка и могућим последицама, које, тврде, могу бити погубне за све, не само за запослене у ФЦА Крагујевац него и кооперанте, попут њих.

„Подржавамо мере и напоре Владе Србије за очување радних места у ауто-индустрији те се залажемо за заједнички циљ који ће довести до доласка нових инвеститора и проширења те гране индустрије. Овим путем молимо да се нађе решење за прекид штрајка и приступи преговорима у што краћем року”, наводи се у допису синдиката „Дрекслмајера”.


Он тврди да су радници и синдикат „Фијата” спремни на разговоре о решавању проблема јер све траје и више него што би требало, додајући да  Влада Србије и Министарство привреде ту не могу учинити ништа друго него да посредују између штрајкача и италијанске компаније, и они то и чине. На питање да ли су радници „Фијата” забринути због информације да би та компанија могла отићи из Србије и самим тим ће они остати без посла, Орбовић одговара да принцип сталне уцене и плашења запослених никуда не води и да свакако није начин на који тај веома озбиљан проблем треба решавати.

„Како ће „Фијат” отићи из Крагујевца, где раднике плаћа 300 евра, у Пољску, где треба да их плати 950 евра? Која је то рачуница да ће сада прихватити да прави тај исти ауто и плаћа раднике три пута више него у Крагујевцу, а овде неће да повећа плату 50 евра? Не видим ту добру рачуницу и не верујем да ће је ико наћи у томе да три пута повећа плату другом раднику, а овом с којим ради не може ни шестину. Радници, како они у „Фијату”, тако и целој држави, желе и поздрављају све инвестиције којих нам још много треба, и то добрих и квалитетних, али запослени морају имати заштиту“, каже Орбовић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести