Затворени први хотели, туризам угрожен

БЕОГРАД: У Србији су данас затворени први хотели због отказивања ноћења гостију услед коронавируса, кажу у Пословном удружењу хотелско-угоститељске привреде Србије (ХОРЕС).
1
Фото: Tanjug

То удружење је од свих хотела затражило податке о отказивању аранжмана за фебруар, март и април.

Директор ХОРЕС-а Георги Генов рекао је да за сада имају информације да је у 64 хотела отказано 7.132 индивидуалнх ноћења, а да је отказано и 25.337 ноћења (групних), која су раније заказана.

Генов је новинарима уочи ванредне седнице УО ХОРЕС-а поводом актуелне епидемиолошке ситуације, на тему "Утицај ЦОВИД-19" на пословање хотелске и ресторатерске индустрије Србије" рекао да је заправо број отказавих ноћења троструко већи и да сваког тренутка стижу информације о отказивању.

Он је најавио да ће се у наредних 10 до 15 дана бити познат податак колико је отказано ноћења до 1. маја, а да је планирано да се 15. маја Скупштина ХОРЕС-а састане како би се видело колика је штета услед тога настала.

Председник Скупштине ХОРЕС-а Томислав Момировић рекао је да бизнис хотелијера у Београду и већим градовима престаје да постоји.

"Ми смо данас у ситуацији да се наши послови топе на ниво од 80 до 90 одсто. Први хотели данас су затворени, први радници отпуштени, одређени хотели немају средстава да исплате плате и обавезе запосленима", рекао је Момировић.

Он је упозорио да се може очекивати да ће велики број хотела бити затворен ако се ствари не промене у скоријем периоду.

"Наш посао у овом тренутку престаје да постоји, туризам је изузетно угрожен", рекао је Момировић додајући да запослени у хотелијерству трпе највише последице у тренутним околностима.

У ХОРЕС-у најављују да ће тражити олакшице за плаћање пореза, јер како каже Момировић, "ово више нису редовне ни ванредне околности већ катастрофалне за хотелијере".

Такође кажу да су поједини хотели због спречавања ширења вируса укинули услугу шведског стола као и да су почели дезинфекцију соба.

На скупштину ХОРЕС-а дошао је и председник ПКС Марко Чадеж, државни секретар Министарства трговине Милан Кнежевић, директорка ТОС Марија Лабовић, а позвани су и представници Министарства здравља.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести