Доказни поступак изнова окривљеном за убиство Воје Шкрбића   

У новосадском Вишем суду јуче је одржано припремно рочиште пред новим кривичним већем, а потом је започет поновљени доказни поступак против Милоша Бухе (49), осуђеног на 17 година затвора за саучесништво у убиству Војислава Шкрбића 2014. године у ресторану у центру Новог Сада.
1
Фото: Убијени Воја Шкрбић

Разлог отказивања рочишта крајем прошле године био је тај што је одбрана предложила допунско вештачење тима судких вештака из области психијатрије и психологије.

Јучерашњи претрес је био затворен за јавност, али смо незванично сазнали да је оптужени остао при својој одбрани изнетој на у суду.

Подсетимо, Апелациони суд саопштио је пре три године да је Милошу Бухи повећао казну две године – с 15 година затвора на 17. Он је ухапшен 2017. године у новембру, по потерници, три и по године од поменуте  ликвидације. Како смо писали, претходном великом већу на рочишту у септембру прошле године одазвало се седам сведока, који су већином спомињали пијанство окривљеног пре чињења дела и непосредно потом.

Окривљени Милош Буха рекао је на једном од претходних рочишта пред дугим судијом да је кобног дана много пио јер је славио сазнање да му је супруга трудна. Прва његова жена је, како је казао, после дуге и тешке болести преминула, а иза ње остале је двоје малолетне деце за коју је јако везан.

Он се у изјави пред већем заклињао да није штитио Душка Буху својим телом.

– Нисам знао да ће пуцати, а да сам знао да је Душко био у сукобу с Војом, не би се то ни догодило. Био сам превише пијан тог дана, наливао сам се с више људи на неколико места, од јутра – изјавио је раније окривљени.

Како смо писали, Војислав Шкрбић убијен је 22. маја 2014. године око 21 сат у ресторану „Гондола” код Дунавског парка. Душан Буха је окривљен да је убио Шкрбића хицима из пиштоља, а Милош му је наводно помогао тако што је први у локалу пришао Шкрбићу и почео с њим да разговара, након чега га је Душан упуцао.

Душан Буха се предао после 20 дана и признао убиство Шкрбића, док је Милош побегао и скривао се све до лишења слободе. Иначе, Милош и Душан нису у сродству, већ само презимењаци.

Виши суд у Новом Саду је 4. априла претпрошле године, другостепеном пресудом поновио ону изречену средином фебруара претходне године за тешко убиство Војислава Шкрбића из Каћа, којом је Душан Буха из Бачког Доброг Поља осуђен на обједињену казну за тешко убиство и недозвољено држање оружја на 18 година робије, док је другооптужени Милош Буха из Степановићева, коме се судило у одсуству, као саизвршилац био осуђен на 15 година затвора.    

Председница кривичног већа судија Вишег суда судија Наташа Војновић заказала је наредни претрес за крај наредног месеца, сазнајемо незванично.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести